Renault GT trkačka mašina – R.S. 01

0
1196

Reno će od naredne godine zameniti Megane Trophy trkački automobil sa novim, koji nosi naziv RS01. RS01 je po konstrukciji daleko bliži GT3 ili DTM automobilu nego što je to Megane Trophy bio, a sve sa ciljem da se vozačima ovih automobila omogući lakši prelazak u sve brojnija GT takmičenja.

Projekat koji je započet prošle godine, u novembru mesecu je ovih dana ugledao svetlost dana. RS01 koristi karbonski monokok, težak je samo 1100kg i koristi snažni motor sa preko 500KS što će omogućiti dostizanje brzina od preko 300kmč. Performanse RS01 će omogućiti da vozači iz ove serije lako pređu u neki od GT ili endurans šampionata, a da ta tranzicija ne zahteva veliko prilagođavanje. Promena plana po ovom pitanju govori da Reno Sport planira da RS01 takmičenje pretvori u ulazno takmičenje za sve konkurentnija GT/endurans takmičenja kao što su Blancpain, DTM, FIA WEC, ELMS, japanski SuperGT ili američki USCC.

Nalik onome što nude navedena takmičenja, od 2015. u RS01 šampionatu će biti mesta za 20 PRO i AM posada, sa nagradama na svakoj trci. Na kraju sezone če pobednik u PRO kategoriji proći kroz kompletan program priprema za japanski SuperGT šampionat i učestvovaće na testu za nove vozače, dok će šampion u AM klasi imati obezbeđeno mesto u LMP2 prototipu na 24 časa Le Mana.

Patis Rati (Patrice Ratti), direktor Renault Sport Techonlogies, je izjavio: “RS01 je trkački automobil fenomenalnog dizajna koji govori koliko je Renault, kao kompanija, okrenut automobilskom sportu. Dizajn je rezultat dizanerskog tima kojeg predvodi Lorens van der Eker, a korišćene su najnovije tehnologije iz Renault Sport odeljenja. Ukoliko bih trebalo da sumiram RS01 on je idealan spoj Dezir koncepta i Formula Renault 3.5.”

Dizajn karoserije je u potpunosti podređen aerodinamičkoj efikasnosti, ali je i pored toga RS01 automobil koji je na prvi pogled nedvosmisleno Renault. Ono što ga čini čistokrvnim GT trkačem je širina od 2m, dok je visina samo 1,116m. Usisi za vazduh se nalaze u prednjoj masci, dok se vreli vazduh iz interkulera šalje na poklopac motora čime se dodatno doprinosi aerodinamici, tj. povećava se aero pritisak na zadnji deo automobila.

Zahvaljujući intezivnom radu konstruktora i detaljnim analizama u vazdušnom tunelu, RS01 ima aerodinamičke performanse bolje od GT3 automobila, tj. daleko bliže onome što trenutno imaju DTM automobili. U poređenju sa Formula Renault 3.5, RS01 nudi slične vrednosti aero otpora (CdA). Pri brzini od 300kmč, aeropotisak iznosi 1,7t – vrlo slično onome što nudi i Formula Renault 3.5!

Monokok šasija je konstruisana u saradnji sa italijanskom kompanijom Dallara, koja u sebi sadrži i rezervoar goriva zapremine 150l. Šasija ima posebne zone deformacije tako da je RS01 u potpunosti zadovoljio najrigoroznije sigurnosne standarde, uključujući i one koje FIA/ACO propisuju za LMP1 prototipove.

Za pogon je odabran trenutno najbolji serijski motor Renault-Nissan alijanse – Nismo 3.8 V6 biturbo koji je uparen sa sedmostepenim trkačkim sekvencijalnim Sadev menjačem. U pitanju je “semi stressed” motor, tj. delimično je pričvršćen za šasiju i njen je integralni deo. Za potrebe RS01 Nismo je redizajnirao motor da koristi suvi karter. I po pitanju performansi (500KS+/600Nm +) RS01 se nalazi između GT3 i DTM automobila.

Kočioni sistem se sastoji od karbonskih 380mm diskova sa šestoklipnim čeljustima, koje su ispod trkačkih 18” točkova sa centralnim šrafom. Michelin će za potrebe Renault Sport odeljenja isporučivati posebno projektovane trkačke pneumatike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here