Bosch razvija laserski radar

0
797
NAS SPONZOR

Kompanija Bosch počeće da prodaje laserski radar (lidar) do 2020. godine kako bi zadovoljila potražnju za visoko tehnološkim senzorima u automobilima, izjavio je izvršni zvaničnik ove firme Jan Beker (Jan Becker).

Mnogi od današnjih sistema koji pomažu vozaču, poput adaptivnog tempomata, oslanjaju se na tradicionalni radar ili kamere. Proizvođači automobila i ostale tehnološke kompanije počeli su da koriste lidar – koji koristi svetlosne talase umesto radijskih talasa – za dobijanje slika visoke rezolucije koje su neophodne za autonomne automobile.

Beker, viši menadžer za autonomne tehnologije u Boschu, rekao je na Simpozijumu o automatizovanim vozilima u San Francisku da pregled polja od 360 stepeni mora biti bolji da bi automobili mogli da se kreću samostalno. Bosch planira da komercijalizuje lidar sistem do 2020. godine da bi ostvario taj cilj.

Continental već prodaje lidar za bezbednosni sistem koji sprečava sudare u gradovima, ali funkcioniše samo do brzine od 30km/h. Najpoznatiji lidar sistem je delo kompanije Velodyne iz san Franciska. Ovaj uređaj ugrađen je u senzor koji se vrti na Google-ovim samovoznim prototipovima, preneo je Auto njuz (Auto News).

Volfgang Juhman (Wolfgang Juchmann), direktor prodaje i marketinga u Velodynu, izjavio je da se godišnja prodaja lidar sistema meri u hiljadama, ali je odbio da saopšti tačnu brojku. On je rekao da je više od 90% velikih proizvođača automobila i snabdevača kupilo barem jednu jedinicu za istraživanje i razvoj.

Velodyne prodaje dva modela lidar sistema, jedan sa 32 snopa, a drugi sa 64- Početna cena je oko 30.000 dolara, što ih čini nepraktičnim za serijske automobile. Juhman je rekao da sistemi koje prodaju snabdevači imaju najčešće četiri snopa.

Prethodni tekstFerrari osvežava model 458 Italia
Sledeći tekstNova Škoda Fabia biće do 17% ekonomičnija