2015 MINI Cooper sa pet vrata

0
1028
NAS SPONZOR

Nova generacija MINI Coopera predstavljena je prošle godine na salonu automobila u Los Anđelesu, a svetskoj javnosti sada je prikazana varijanta sa pet vrata.

MINI je saopštio da je reč o „konzistentnom širenju programa modela“ ove kompanije, čime se „stvaraju nove prilike za prepoznatljivo uživanje u vožnji koje donosi ova marka“. Iza ovog opisa krije se činjenica da je reč o nešto većem hečbeku sa pet vrata. Ovo je prvi put da MINI predstavlja model sa pet vrata u segmenu manjih automobila. Countryman je značajno veći po dimenzijama, a Clubman ima četvoro vrata.

mini cooper51

MINI je produžio međuosovinski razmak standardnog Coopera za 72mm i napravio 15mm više prostora za glave i 61mm za ramena i laktove putnika. Zadnja sedišta mogu da prime tri osobe, a naslon im se obara u odnosu 60:40. Prtljažni prostor porastao je sa 211l na 278l.

mini cooper53

mini cooper54

Varijanta sa pet vrata ima posebno podešeno ogibljenje u pokušaju da se zadrži osećaj okretnosti u vožnji, koja krasi standardni Cooper. Ostala oprema identična je verziji sa troja varata i obuhvata MINI modove za vožnju, ekran u boji sa dijagonalom od 8,8 inča, MINI hedap displej, asistenciju pri parkiranju, kameru za pogled unazad, MINI Connected infozabavni sistem i ostalo.

MINI Cooper sa pet vrata u Evropi će biti ponuđen sa serijom benzinskih i dizelskih motora od tri i četiri cilindra, koji su preuzeti iz standardnog hečbeka. Potpuno nova varijanta je Cooper SD, koji ima premijeru u automobilu sa pet vrata, a kasnije ove godine biće uveden i verziju sa troja vrata.

mini cooper55

Reč je o dvolitarskom turbodizelašu snage 170KS. Sa ovim agregatom, MINI Cooper ubrzava od 0-100km/h za 7,4 sekundi (sa automatskim menjačem). Deklarisana potrošnja je 4,1l/100km, a emisija CO2 107g/km.

mini cooper56

Najbrži u ponudi je Cooper S, sa dvolitarskim benzinskim turbo motorom. On ubrazva od 0-100km/h za 6,9 sekundi sa manuelnim menjačem, odnosno za 6,8 sekundi sa automatikom. Standardi Cooper koristi benzinski motor od 135KS i ubrzava od 0-100km/h za 8,2 sekunde, uz potrošnju od 4,8l/100km. Cooper D ima 118KS i potrošnju od samo 3,7l/100km.

Posle prezentacija modela sa pet vrata, MINI će lansirati novi Clubman i kabriolet.

Prethodni tekstVolvo predvodnik u smanjenju flotnih emisija CO2
Sledeći tekstFord EcoSport