Endurans: Audi predstavio R18 e-tron quattro

0
779

Nova generacija Audi Le Man R18 e-tron quattro prototipa je predstavljena javnosti i to upravo u gradu Le Manu, gde je Tom Kristensen javnosti prikazao novi LMP1 prototip vozeći ga od centra grada do trkačke staze, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Nova generacija R18 e-tron quattro prototipa je predstavljena uz nekoliko zanimiljivih novina koje do sada nisu bile poznate ili se bar o njima nezvanično špekulisalo.

Novi pravilnik za ovu sezonu od LMP1 timova traži da poštuju protok i ukupnu količinu utrošenog goriva, dok su rešenja po pitanju pogona prilično otvorena i omogućavaju širinu razvojnim odeljenjima. Aerodinamička rešenja su, sa druge strane, čvrsto formulisana bez mnogo mogućnosti da se ista “zaobiđu” ili bar delimično “iskrive” kako je to do sada bilo moguće.

2014 R18 e-tron quattro je zadržao V6 TDI agregat sa jednim turbo punjačem, ali je radna zapremina povećana sa 3,7 litara na 4 litra.

Inženjeri Audi Sport tima su tokom testova pre početka sezone eksperimentisali sa raznim hibridnim rešenjima i konačni rezultat je da je sistem za rekuperaciju termalne energije (ERS-H) izbačen zbog vrlo malih dobitaka u realnim uslovima rada.

Dodatno, Audi je odlučio da će koristiti hibridni sistem sa 2MJ energije, iako je timovima iz fabričke podgrupe LMP1 klase (LMP1-H) omogućeno da koriste do 8MJ (računa se krug na Le Man stazi). Testovi su i po ovom pitanju pokazali da je za Audi tim najbolja opcija korišćenje samo 2MJ što im daje mogućnost da koriste više goriva po trci.

Hibridni sistem se i dalje nalazi na prednjoj osovini i koristi zamajac, ali će ove sezone Audi posade biti u mogućnosti da hibridni pogon koriste prilikom ulaska/izlaska u bokseve što do sada nisu bili u mogućnosti.

Za sada se ne zna koja rešenja su konačno odabrali Toyota i Porsche, ali će oni to morati da saopšte ACO tehničkoj komisiji pre nego se pojave na zvaničnim treninzima koji počinju u petak, 28. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here