Ženeva: Quant e-Sportlimousine koncept

0
547
NAS SPONZOR

Kompanija nanoFLOWCELL iz Lihtenštajna predstavila je Quant e-Sportlimousine koncept na automobilskom salonu u Ženevi. Iza ove kompanije stoji Nuncio La Vekija (Nunzio La Vecchia), koji je u prošlosti sarađivao sa švedskim Koenigseggom, a njegov novi automobil je rezultat saradnje sa nemačkom kompanijom Bosch.

Ovaj koncept je električna limuzina koja koristi La Vekijevu nanoFLOWCELL tehnologiju. Električni pogonski sistem ovog automobila je prilično konvencionalan, sa četiri odvojena motora koji proizvode 920KS, ali sistem za punjenje i čuvanje energije je jedinstven u automobilskom svetu.

14nanoflow quantesl1

Takozvana “flou ćelija” (flow cell) kombinuje aspekte elektromehaničkog akumulatora i gorivne ćelije. Dva različita tečna elektrolita čuvaju se u rezervoarima i kruže kroz ćeliju. U srcu sistema membrana razdvaja elektrolite, ali omogućava prolaz elektriciteta, čime se stvara energija za pogonski sistem.

Tehnologija nanoFLOWCELL donosi veliku energetsku gustinu i malu težinu baterije u poređenju sa konvencionalnim sistemima za skladištenje energije, poput litijum-jonskih baterija. La Vekija tvrdi da njegova baterija ima pet puta veći odnos performansi i težine u poređenju sa litijum-jonskom baterijom iste težine.

14nanoflow quantesl2

U konceptu Quant e-Sportlimousine ova “protočna ćelija” ima kapacitet 120kWh. Radi poređenja, najveća baterija Teslinog Modela S ima kapacitet 85kWh. Autonomija koncepta je 600km. Punjenje se vrši zamenom elektrolita, ali La Vekija nije saopštio detalje o tom procesu.

14nanoflow quantesl3

Planirano je da budu napravljena četiri funkcionalna prototipa, kako bi mogla da počnu testiranja u realnim uslovima vožnje. La Vekija se nada da će na kraju pokrenuti ograničenu serijsku proizvodnju automobila opremljenih njegovom nanoFLOWCELL tehnologijom.

Prethodni tekstOpel i OnStar: Sveobuhvatno rešenje za funkcije u vozilu
Sledeći tekstCar Show: Opel najava

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here