2014 FIA WEC – 31 posada prijavljena

0
586

Za ovogodišnji celosezonski nastup u Svetskom Endurans šampionatu prijavljena je 31 posada u četiri klase, dok će na određenim trkama biti daleko više posada zahvaljujući gostovanjima posada koje nemaju budžete za nastup na svim trkama sezone. Sve ove posade imaju zagarantovan poziv za nastup na 24 časa Le Mana.

Treća sezona FIA WEC takmičenja je startovala zvaničnim objavljivanjem timova koji su se obavezali da nastupe na svim trkama u ovogodišnjem šampionatu. Ove godine će u šampionatu nastupati 31 posada u četiri klase koje predstavljaju 10 različitih nacija.

LMP1 klasa je svakako udarni novitet zbog novih regulativa, a novost je podela klase na Hybrid (LMP1-H) gde se nalaze po dva prototipa fabričkih timova Audi (R18 e-tron), Toyota (TS040) i Porsche (919), dok se u Light delu klase (LMP1-L) nalaze tri posade – dva Rebellion Toyota R-One i jedan Lotus T129-AER.

LMP2 klasa se sastoji od sedam posada, a značajan podatak je povratak Strakka Racing tima sa Dome S103 Nissan prototipoom. Tu su i tri ruske posade – G-Drive Racing sa Morgan Nissan kombinacijom, kao i dva SMP Racing Oreca Nissan prototipa tima koji je prošle godine dominirao u GTC klasi ELMS šampionata. Millenium Racing je prijavio dve Oreca Nissan posade dok je poslednja prijava stigla od KCMG tima koji takođe koristi Oreca Nissan kombinaciju. Primetan je nedostatak značajnih timova kao što su OAK Racing, Greaves i ADR-Delta.

U LMGTE Pro klasi će biti sedam posada. Po dve za fabričke timove Ferrari (AF Corse F458), Porsche (Team Manthey 911 RSR) i Aston Martin (AMR Vantage V8). Sedma posada su prošlogodišnji GTE šampioni ELMS takmičenja – RAM Racing koji će koristiti F458.

U LMGTE Am klasi će biti osam posada od kojih je jedna sa F458 RAM Racing tima koji nastupa i u GTE Pro klasi. U klasi će biti dve AF Corse posade, kao i 8Star posada što je ukupno četiri Ferrari F458 automobila. Proton Competition i Prospeed Competition će braniti boje Porsche fabrike, dok će boje Aston Martin Racing tima u klasi braniti dve Vantage V8 posade.

Start sezone je u aprilu, na stazi Silverston dok će zvanični trening biti održan krajem marta meseca na stazi Pol Rikard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here