Prvi utisci: Mazda 6 – lepo, lepše… šestica

0
1575

Retko imamo priliku da se susretnemo sa prizemnim automobilima (dakle, nisu u pitanju super sportski automobili ili druge vrste automobilskih egzotika) koji kod svih ili bar kod velike većine mogu da budu okvalifikovani kao lepi. Nova “šestica” je jedan od takvih automobila.

Skyactive pogonski agregat smo već imali prilike da vidimo na delu u CX5, tako da smo već bili spremni na izuzetnu štedljivost. I pored toga što smo novu Mazdu 6 imali prilike da vidimo na promociji u Dipem salonu, neposredno pred početak ovogodišnjeg Sajma automobila u Beogradu, ponovni susret je probudio slične emocije i pored toga što je test vozilo bilo u daleko manje atraktivnoj beloj boji.

Dizajn je uvek nezahvalna tema imajući u vidu koliko je to subjektivna kategorija, ali ono što smo mi redakcijski primetili je da koliko god šestica bila lepa u prodajnom salonu, ona je još upadljivija i lepša kada je na parkingu okružena konkurentima kako iz aktuelne ponude, a tako i njihovim prethodnicima. Čak i premium modeli marki kao što su BMW, Audi ili Mercedes pored šestice izgledaju prilično obično što su potvrđivali pogledi njihovih vozača, kada su imali priliku da stoje pored nas na semaforu.

I pored vrlo niske krovne linije, limuzina D segmenta dugačka 4,84m omogućava vrlo prostran putnički prostor na zadnjoj klupi u kombinaciji sa bezmalo 500l zapremine u prtljažniku.

Benzinski agregat zapremine 2 litra proizvodi vrlo konzervativnih 145KS na papiru koji nemaju naviku da se “razbeže” kao što smo to imali često prilike da ustanovimo kada smo vozili moderne 1,6 litarske benzince. Izmerene performanse su apsolutno potvrdile navode fabrike, a i pored klizavog asfalta i zimskih guma uspeli smo da postignemo deklarisanu brojku za ubrzanje do 100kmč što govori u prilog veoma lako iskoristivim performansama nove generacije Mazda agregata. Dodatno, naši prijatelji iz Bobo Chiptuning Servisa iz Smedereva su na “valjcima” potvrdili navode o snazi, tako da smo u praksi potvrdili svaku tvrdnju proizvođača.

Da nije sve idealno, šestica je opremljena izuzetno rigidnom šasijom tako da ogibljenje ima pune ruke posla u pokušaju da apsorbuje višak informacija koji stižu do vozača i putnika. Imajući u vidu da je šestica pre svega putnički automobil i pored izvesnih sportskih aspiracija, prvi utisci su da je vešanje previše tvrdo, te da je podešavanje takvo da većina neravnina ipak stiže do putničkog prostora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here