Prvi utisci: Ford Fiesta 1.5 TDCI Titanium

0
6207
img_4733.jpg

Nova Fiesta na kratkom tesu je uspela da ostavi veoma pozitivan utisak.

 

img_4714.jpg

 

Posle baš duže pauze, na test proceduru nam stiže automobil sa "plavim ovalom" na masci. Ford je na domaćem tržištu krenuo u novogodišnju akcijsku ponudu koja dodatno snižava cenu za dosta modela iz game. Fiesta je, logično, jedan od udarnih akcijih modela, sa cenom u rasponu od 9140 pa do 16000 evra. Mi smo na testu imali malo jaču srednju varijantu, Titanium paket opreme i novi 1.5 TDCI dizel motor, što po trenutnoj akcijskoj ceni košta 13360 evra.

 

img_4689.jpg

 

Nova Fiesta je vizuelno veoma slična starom modelu, koji je aktuelan još od 2008. godine. Novi model karakterišu određene promene na prednjoj masci i zadnjem braniku, koje čine novim model atraktivnjim i lepšim. Glavni detalj čini promena na prednjoj masci koji treba da podesća na onaj sa Aston Martina. Ako zanemarimo ove detalje, možemo reći da Ford nije želeo da značajnije menja Fiestu. Ovo se može potvrditi i pogledom na enterijer koji je takođe minimalno unapređen, a i te promene su zavisne od paketa opreme.

 

img_4738.jpg

 

Jedini veći novitet se odnosi na motor, koji nije ni 1.4 ni 1.6, već 1.5 TDCI. Ovaj novi motor pripada Ford DLD generaciji motora, a nastao je iz 1.6 TDCI motora u želji da se ponudi manji i jeftiniji dizel motor, koji će opet biti nešto bolji od starije 1.4 varijante. Novi motor deluje nešto kultivisanije, mada opet ne toliko da nije moguće prepoznati šta "tandrče" ispod haube. Motor je primetno bučan pri niskim obrtajima, dok na malo višim se nivo buke značajno spušta, pa pri putnim brzinama zvuk nije agresivan. Agregat proizvodi 75 KS, isto kao i prva generacija 1.6 Duratorq motora iz 2008. godine. Glavni cilje je bilo spuštanje CO2 emisije ispod 100 g/km, dok su performanse stavljene u drugi plan.

 

img_4801.jpg

 

75 KS i 185 Nm pružaju 1105 kg teškom automobilu prihvatljive performanse. Ubrzanje je deklarisano na 13.5 sekundi, mada smo mi uspeli da izmerimo i brže od toga do 100 km/h, pa se može reći da je Ford dao dosta konzervativne vrednosi ubrzanja. Optimalna brzina je tačno na 120 km/h, kada se motor vrti na 3000 obrtaja i kada je potrošnja oko 6 litara. Fiesta je gradski automobil pa se u ovim uslovima pruža i mnogo više. Ubrzanja sa 30 do 60 su korektna, auto se veoma lako vozi, a potrošnja se može spustiti i na 5 litara.

 

img_4739.jpg

Najupečatljivi utisak nova Fiesta ipak ostvaruje po pitanju uživanja u vožnji. Vešanje je odlično za ovu klasu automobila i savršeno je odmereno tako da je auto veoma udoban, a da pri tome veoma dobro leži. Volan je veoma precizan uz opet dobro odmereno servo pojačavanje koje pruža laganu kontrolu, ali opet i dosta osećaja. Jednostavno, nova Fiesta vozaču pruža veoma zabavnu vožnju, što čini ovaj automobil jednim od najboljih u klasi.

 

 

img_4808.jpg

Sa trenutnom akcijskom cenom, nova Fiesta predstavlja veoma zanimljivu opciju za one koji traže zanimljiv i atraktivan gradski automobil, sa malom potrošnjom goriva, a koji pri tome vozaču nudi maksimalno prijatno i zabavno iskustvo za upravljačem.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here