Tokio: Mazda noviteti

0
927
Image

 

Energetska raznolikost i sigurnost glavne su teme Mazdinog izlaganja na Sajmu automobila u Tokiju. Glavne novosti su SKYACTIV-Hybrid, SKYACTIV-CNG koncept i Mazda6 ASV-5.

Prinova u SKYACTIV porodici, SKYACTIV-Hybrid, koristi elektromotor kao pomoć SKYACTIV benzinskom motoru, prvenstveno pri niskim brojevima obrtaja i pri niskim radnim opterećenjima. Benzinski motor – posebno prilagođen SKYACTIV-G 2.0.

Image

 

Mazda3 SKYACTIV-Hybrid je izuzetno štedljiv automobil, koji troši samo 3,2 l/100km prema japanskom JC08 testnom ciklusu, a s ukupnom snagom sistema od 100 kW (136 KS), takođe je izuzetno zabavna u vožnji.

Održivi Zoom-Zoom je Mazdin pristup za održivu budućnost. On poziva na postupno uvođenja novih tehnologija za poboljšanje ekološke podobnosti i sigurnost cele palete modela, ali bez negativnog uticaja na tipičan Mazdin užitak u vožnji.SKYACTIV-Hybrid označava sledeći korak, nakon uvođenja sistema i-stop, koji najbrže pokreće zaustavljeni motor i sistema i-ELOOP, Mazdinog jedinstvenog sistema regeneracije energije kočenja.

Tehničke specifikacije: Mazda3 SKYACTIV-Hybrid

Benzinski motor

Radna zapremina

1.997cm3

 

Prečnik x hod klipa

83,5 mm x 91,2 mm

 

Kompresioni odnos

14.0:1

 

Najveća snaga

73 kW (99 KS) pri 5.200 o/min

 

Najveći obrtni moment

142 Nm pri 4.000 o/min

Elektromotor

Tip/izvedba

Sinhroni naizmenični elektromotor

(Sinhroni elektromotor s permanentnim magnetom)

 

Najveća snaga

60 kW / 82 KS

 

Najveći obrtni moment

207 Nm

Ukupna snaga sistema

100 kW / 136 KS

 

 

Nakon benzinske, dizelske i hibridne pogonske opcije, CNG predstavlja logičan sledeći korak. Uz korišćenje nekonvencionalnih izvora prirodnog gasa kao što je škriljac, eksploatacija plina postaje komercijalno isplativa širom sveta, a prirodni gas postaje istinska alternativa benzinu i dizelskom gorivu. Posebno u obliku pod pritiskom, jer CNG ima veću gustoću energije nego, recimo, tečni naftni plin. Takođe i bez kompromisa, jer motor koji radi na CNG proizvodi 20-ak posto manje CO2 nego benzinski, dok u isto vreme oslobađa više energije.

Image

 

Tehničke specifikacije: Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept

Mesta za sedenje

5

Dužina / širina / visina

4.580 mm / 1.795 mm / 1.455 mm

Međuosovinski razmak

2.700 mm

Vrsta motora

Benzinski/CNG dual-fuel motor baziran na SKYACTIV-G 2.0

Radna zapremina

1.997 cm3

Zapremina rezervoara goriva

Benzin (obični bezolovni): 51 litra

 

CNG: 75 litara ( pod pritiskom 20 MPa)

Ubrizgavanje goriva

Benzin: direktno u cilindre

 

CNG: pojedinačno u usisne kanale

Menjač

SKYACTIV-Drive (6-stepeni automatik)

Min. poluprečnik okretanja

5,3 m

  Image

 

Mazda6 ASV-5 napredno sigurnosno vozila

Najkraće rečeno, Mazdino napredno sigurnosno vozilo ASV-5 objedinjuje Mazdin proaktivni sigurnosni koncept s tehnologijom Inteligentnog Transportnog Sistema (ITS). Mazdina proaktivna sigurnost obuhvata niz tehnoloških i dizajnersko-konstrukcijskih funkcija dostupnih na Mazdinim modelima s ciljem smanjenja rizika od nesreća. One obuhvataju paletu naprednih sigurnosnih sistema baziranih na senzorima, koji se zajednički nazivaju i-ACTIVSENSE i dostupni su u potpuno novoj Mazdi3, Mazdi6 i Mazdi CX-5, kao i intuitivno interfejsa čoveka i mašine u kokpitu (HMI), koji pomaže vozaču efikasno i sigurno obraditi sve informacije koje dobija od tih sistema.

ITS sada ide korak dalje. Razvijen od strane konzorcija koji čine Mazda, Univerzitet u Tokiju, Hiroshima Electric Railway Co. i Japanski nacionalni laboratorij za sigurnost saobraćaja i zaštitu okoline, sistem ITS povezuje vozila, tramvaje i ljude kako bi sprečio nesreće, a istovremeno i saobraćajne gužve. Cilj: sigurno mobilno društvo.

Prva takva tehnologija na svetu

Početni rezultati vrlo su ohrabrujući nakon što je ASV-5 u septembru započeo probne vožnje ulicama Hirošime u Japanu. Ovaj autombil prvi u svetu koristi sistem koji tramvajima i automobilima omogućuje razmenu podataka, uključujući tip vozila, lokaciju, smer vožnje, kao i informacije o kočenju i pokazivačima smera. Pored informacija dobijenih od drugih vozila, saobraćajnih znakova i senzora na cesti, posebno opremljena Mazda6 sedan koristi takođe kratkotalasni radar, mikrotalasne senzore i kamere kako bi podržala pažnju vožača, motreći okolinu vozila, a posebno tzv. mrtve uglove. Kao i u mnogim evropskim gradovima, tramvaji su u Hirošimi bitna komponenta sistema javnog prevoza, s približno 150.000 prevezenih ljudi dnevno.

Zajednički, ASV-5 i ITS tehnologije predstavljaju veliki napredak u uspostavi sigurnog i efikasnog transportnog sistema, koji objedinjuje prednosti železničkog i drumskog saobraćaja. Još jedan primer Mazdinog koncepta ‘izazov konvencionalnom”.

Izvor: Mazda

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here