2006 Audi R10 LMP1

0
24835
Image
Audi AG je proteklih godina uvek jedan korak ispred konkurencije i to pokazuje veoma smelim novim modelom. Kompanija koja je izumela “TDI” motore će se boriti za pobedu u generalnom plasmanu na 24 časa Le Mans trci sa dizel pokretanim sportskim automobilom – u pitanju je potpuno novi 5,5 litarskim V12 biturbo dizel motor kojeg krase izuzetno tih i ekonomičan rad.

 

Kratak opis prethodnika – Audi LMP900 Audi R8

Audi R8 je najuspešniji sportski automobil današnjice sa osvojene četiri pobede na četiri godine učestvovanja na 24 časa Le Mans-a, a ukupno je pobedio na 61 trci od 77 na koliko je taj automobil učestvovao. AudiSport Audi R8 koji je pred sve konkurente postavio čitav niz rekorda je rezultat rada dva tima AudiSporta kojima su rukovodili Wolfgang Appel (vozilo) i Ulrich Baretzky (motor).

Model R8 se pojavio početkom 2000. godine i od tada je konstantno unapređivan kako bi i dalje ostao veoma uspešan. Sve izmene su veoma male i uglavnom su rađene na unutrašnjim komponentama tako da su prilično nevidljive sem za eksperte iz te oblasti. Jedna od vidljivijih izmena tokom ovih 5 godina je izmena na zadnjem stabilizatoru (krilu) koje je omogućilo bolje tokove vazduha i veći aero-pritisak iliti “downforce”.

 

Audi R8

 

Audi R8 je u 2003. godini pretrpeo neke izmene na motoru koje su rezultat promene pravilnika kako bi se smanjila maksimalna brzina prototipovima koji učestvuju u Le Mans i ALMS takmičenjima. Jedna od izmena je smanjenje restriktora koja je za rezultat imala smanjenje snage motora. Na Audijevom V8 twin turbo motoru to smanjenje je bilo sa 32,4mm na 30,7mm što je po rečima šef razvojnog tima motora umanjilo snagu motora za oko 10% (sa 610 na 550 KS) dok se obrtni momenat nije umanjio.

 

Audi R8

Audi R8 Specifikacije

Težina:  911 kg (za 2001. model), 908kg (model 2002.)
Dužina/Širina: 4650 mm / 2000 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2730 mm
Centralno postavljen motor, pogon na zadnjoj osovini

Motor: 90º V8 32V DOHC, 2 Garrett turbo-punjača
Zapremina: 3600 ccm
Sistem ubrizgavanja: Bosch Motronic MS 2.9 Fuel injection  
Menjač: Ricardo 6 stepeni sekvencijalni

Performanse

Snaga: 659 KS 2001 & 2002,  593 KS 2003  
Specifična snaga KS/L:  169.4  
Obrtni momenat: 700+ Nm
Maksimalna brzina motora: 8050 obrtaja
Maksimalna brzina: 330km/h
Ubrzanje 0-100kmh: 3,3 sekunde

Audi dizel pogonjeni sportski auto na Le Mans-u

Ovaj Le Mans prototip ima TDI motor koji razvija preko 650KS i više od 1100Nm obrtnog momenta značajno nadmašuje snagu koju je većina Audijevih sportskih automobila razvijala uključujući tu i fantastičnog prethodnika – Audija R8.

 

Audi R10 - spreda

 

Audi se veoma smelo upustio u ulazak na neistraženu teritoriju sportskih dizel motora sa ovim V12 TDI motorom, koji je u potpunosti izrađen od aluminijuma. Ogroman obrtni momenat koji motor proizvodi su zahtevali ne samo posebno izrađeni menjač koji može da trpi tolike sile već je bilo potrebno redizajnirati dinamometar izrađen po F1 specifikacijama, a koji koristi Audi Sport odeljenje.

Direktor Audi Motorsport odeljenja, Dr Wolfgang Ullrich je rekao: “R10 projekat je najveći izazov ikad postavljen pre Audi Sport odeljenje.”

Od kako je Audi uneo revoluciju u reli takmičenje početkom 1980-tih korišćenjem svog pogona na sva četiri točka (Quattro), Audi AG ističe da slogan kompanije “Vorsprung durch Technik” (u prevodu – “Nadmoć pomoću tehnologije”) treba uzimati bukvalno kada su u pitanju njihovi izuzetni rezultati i uspesi u motorsportu.

 

Audi R10 i Tom Kristensen

V12 TDI – Najsnažniji dizel motor na svetu

Preko 1100 Nm obrtnog momenta – Srce Audija R10 je potpuno novi V12 TDI motor zapremine 5,5l što je istovremeno i maksimalno moguća zapremina dozovljena Le Mans pravilnikom za dizel motore. Šef Audi odeljenja koje radi na razvoju motora, Ulrich Baretzky je rekao da: “Novi motor je svakako najjači dizel motor na svetu i on je predstavljao do sada najveći izazov pred kojim se Audi Sport odeljenje našlo. Ne postoji ni jedan sličan motor do sada tako da je razvoj počeo od praznog papira tj. od nule.”

 

V12 TDI motor

 
V12 TDI koji koristi Audi R10 je prvi dizel motor sa kućištem radilice izrađenim od aluminijuma. Ugao između redova cilindara je 90 stepeni, a sam motor ima, nalik onim koji Audi proizvodi za serijsku upotrebu, četiri ventila po cilindru i dve bregaste. Sistem ubrizgavanja goriva je tzv. “Common Rail System” koji ubrizgava gorivo pod pritiskom daleko većim od pritiska koji se koristi u “civilnim” verzijama modernih dizel motora (oko 1600 bar).

Snaga motora i visok obrtni momenat su raspoloživi praktično od “ler” gasa što je svakako specijalnost dizel tehnologije. Radni režim motora u kome se isporučuje najviše snage i momenta je između 3000 i 5000 obrtaja što će zahtevati izvesno prilagođavanje vozača.

Unutar V12 TDI motora, razvijaju se veoma visoki pritisci i ogromne sile koje do sada, po rečima Audija, nisu viđane na trkačkim motorima. Imajući to u vidu, osnovni cilj Audijevih inženjera i tehničara je da se dostigne nivo pouzdanosti koji je krasio prethodnika – Audi R8, a koji NIKADA nije imao kvar na motoru tokom 77 trka na kojima je učestvovao.

Dizel na Le Mans-u – Šta to znači?

Bez vidljivih oznaka – Ne postoje vidljive oznake da je u pitanju dizel motor koji se nalazi unutar R10. Podrazumeva se da je V12 TDI opremljen parom specijalnih dizel filtera čestica za 24 časa Le Mansa. Jedino što može da oda da R12 motor nije isti kao i u R8, je što kod dizel motora neće biti sagorevanja viška goriva u izduvnom sistemu tj. neće biti plamena na završetku izduvne grane.
 
 

Audi R10 - od nazad

Svakako najzanimljivija prednost dizel motora je potrošnja, tj. mnogo niža potrošnja goriva pogotovo na deonicama gde nije pun gas što na samoj trci na Le Mansu neće doći previše do izražaja obzirom da automobili voze punim gasom na skoro 75% dužine same staze. (* pogledajte dodatak na kraju teksta)

Ogroman obrtni momenat od preko 1100Nm je Audi Sport-u doneo dosta problema pri projektovanju menjača. Čak i dinamometri najnovija generacije koje poseduje Audi Sport su morali da budu ojačani kako bi mogli da izdrže ovakve sile.

Nova teritorija – Audi je prvi proizviđač koji će se boriti za pobedu u generalnom plasmanu na 24 časa Le Mansa u sportskom automobilu pogonjenom sa dizel motorom što je potpuno nova teritorija čak i za tako trofejnog proizvođača.

 

Šasija Audija R10

Novi dizajn sa R8 nasleđem – Na prvi pogled može se videti da R10 sasvim sigurno ima dosta nasleđenih osobina od veoma uspešnog R8 modela. Uprkos tome, nova pravila dizajna LMP1 prototipova je naterao Audi Sport da isproba mnoge nove opcije, a kako kaže Wolfgang Appel, šef Audi Sport odeljenja za tehnologiju vozila: “Audi R8 je napravljen 1999. godine, a od tada smo stekli mnogo iskustva koja su sada upotrebljena na dizajnu R10 modela.”

 

Audi R10 - bok

Audijev cilj da sa ovim sportskim prototipom, koji učestvuje u možda najzanimljivijoj kategoriji motorsporta, je da opet postavi standarde i da još jednom naglasi njihov slogan “Vorsprung durch Technik”. Brojni inovativni detalji i novi principi dizajniranja su korišćeni pri projektovanju R10 Audija.

 

Audi R10 - bok

 
Povećana udobnost – U R10 je omogućeno dvozačima da imaju više prostora unutar kokpita što nije zanemarljiv faktor, a pogotovu ukoliko uzmemo u obzir da Le Mans traje cale 24 časa. Servo pojačan volan koji je sada električni za razliku od hidrauličnog koji je bio na R8 modelu sada dodatno omogućava laške upravljanje vozačima.

Razvoj Audija R10

Intenzivan test program – Ideja da se napravi dizel sportski automobil za 24 časa Le Mansa je po prvi put ugledala svetlo dana još 2002. godine kada je interni projekat pod nazivom “R10” predstavljen. Sam naziv projekta je uskoro i postao naziv nasledinka modela R8, a projekat je zvanično prihvaćen septembra 2003. kada su usvojeni osnovni pravci razvoja novog sportskog prototipa.

Ulrich Baretzky, šef Audi Sport odeljenja za razvoj motora kaže: “To je bio najbitni deo posla. Trebalo je odrediti broj cilindara motora, dimenzije motora, prečnik cilindara i hod klipova. Sve nakon toga je rezultat prvobitnog planiranja motora, a greške ukoliko ih ima u tom koraku su skoro nemoguće za ispraviti tokom kasnijeg rada. Iz tog razloga smo svaki detalj veoma brižljivo studirali pre nego smo fiksirali planove za motor.”

Na proleće 2004. odluka je doneta da se odabere 12-cilidnrični motor koji će imati maksimalno dozvoljenu zapreminu od 5,5l što je uticalo na dizajn šasije. U poređenju sa V8 motorom iz Audija R8, V12 je bio dosta duži pa je bilo potrebno redefinisanje rasporeda komponenti, a usled veće težine potrebno je bilo olakšati što je moguće više komponenti. Međuosovinsko rastojanje je produženo usled većeg motora kao i njegove povećane zapremine.

V12 TDI je po prvi put testiran na stolu jula meseca 2005. godine. Ulrich Baretzky kaže da je to bilo veoma zanimljivo vreme obizorm da smo bili na potpuno neistraženoj teritoriji. Prethodno smo vršili testove na serijskim dizel motorima koji su bili modifikovani.

Novi motor je do sada radio oko 1000 radnih sati na ispitnim stolovima u Audiju uključujući i testove koji su trajali po nekoliko sati neprekidno. Audi R10 prototip je na stazu izašao prvi put 29. novembra 2005, intezinvnim testtovima ljudi iz Audi Sporta očekuju preko 3000 radnih sati na ispitnim stolovima kao i nekoliko hiljada pređenih km na trkama koje će se voziti do Le Mans trke.

 

Audi R10 na stazi

 

Audi R10 tehnički podaci LM Verzija 2006

Tip vozila: Le Mans Protip (“LM” P1)
Monokok: Karbonska kompozitna konstrukcija
Motor: V12 motor, 2 Garrett-turbo punjača, direktno brizgavanje dizela TDI
Sistem za upravljanje radom motora: Bosch MS14
Sistem podmazivanja: Suvi karter, Shell ulje
Zapremina: 5500 ccm
Snaga: 650+ KS
Obrtni momenat: 1100+ Nm
Pogon: Zadnja osovina
Kvačilo: Keramičko
Menjač: Pneumatiski aktivirano, sekvencijalni X-trac
Upravljač: Električno servo pojačanja
Ogibljenje: Nezavisno prednje i zadnje
Kočnice: Ventilirani karbonski kočioni diskovi napred i nazad
Točkovi: O.Z. magnezijumski točkovi, napred: 13x 18 cola, nazad: 14.5 x 18 cola
Gume: Michelin radijalne, napred: 33/68-18, nazad: 37/71-18
Dužina/Širina/Visina: 4650 mm / 2000 mm / 1030 mm
Minimalna težina: 925 kg
Zapremina rezervoara: 90 l

Bez garancija – Dr Wolfgang Ullrich, šef Audi Motorsporta kaže uprkos intezivnom programu priprema pobeda na trci se ne može garantovati, a posebno se to ne može tvrditi za trku na Le Mansu.

Transfer tehnologije iz motorsporta u serijsku proizvodnju

Motorsport ubrzava TDI  razvoj – LMP1 kategorija nije samo najsnažnija klasa na 24 časa Le Mansa već je trenutno najinteresantnija klasa u motorsportu kada se posmatra sa tehnološkog aspekta. Ni jedna druga klasa ne nudi konstruktorima toliko mogućnosti za implementaciju novih tehnologija kako bi ih što bolje testirali pre eventualnog korišćenja u serijskoj proizvodnji, a sve to se posebno odnosi na motore koji se koriste u ovoj kategoriji.

Organizotor Le Mans trke – ACO (Automobile Club de l’Ouest) u poslednje vreme sve veći akcenat daje na ekološke karakteristike motora. Njihov cilj je promovisanje ekoloških motora koji su ne samo manji zagađivači veću i manje troše, manje su bučni što je praktično i svetski trend u auto industriji kada se govori o serijskim motorima. Još jedan važan faktor koji ACO forsira je da motori koji se koriste na trkama moraju imati brzinu rotacije veoma blisku serijskim motorima pa je transfer takvih tehnologija još lakši u “civilne” varijante motora nasuprot svemirskim tehnologijama koje se koriste u F1 motorima i koje retko kada imaju bilo kakvu upotrebnu vrednost u serijskim automobilima.

Sve ovo je uticalo na Audi da nastavi sa svojim angažovanjem u trkama prototipova i da pri tome sebe veoma uspešno pozicionira kao proizvođača sa visokim sportskim aspiracijama čime pokazuje da Audi svoje angažovanje u auto sportu koristi ne gleda samo kao Marketinški instrument. Više od 25 godina, uspesi u auto sportu koje je postigao Audi AG se zasnivaju na revolucionarnim tehnološkim inovacijama koje su nakon testiranja u sportskom okruženju preneta u veliko serijsku proizvodnju gde su te inovacije poklazale da su veoma pouzdane što je jedna od veoma bitnih osobina svakog tehnološkog noviteta.

Najbolji primeri su: Quattro pogon koji je skoro proslavio 25 godina svog postojanja, Turbo FSI tehnologija (* pogledajte dodatak na kraju teksta) je predstavila turbo motor koji koristi i direktno ubrizgavanje goriva, a koja je po pvi put korišćena 2001. godine kada je Audi R8 zabeležio svoju prvu pobedu i od tada bio neporažen na Le Mans trci. Audi R8 je učestvovao na 77 trka, a pobedio je na čak 61.

U međuvremenu, TFSI motore možete pronaći u Audijevim sportskim modelima koji istovremeno koriste i Quattro pogon kojim je Audi uneo revoluciju u reli sport početkom 1980-tih.

Sa TDI projektom Audi je krenuo drugačijim putem zbog činjenice da u današnje vreme svaki drugi Audi je isporučen sa TDI motorom dok je broj TFSI motora značajno manje zastupljen u odnosu na broj prodatih automobila. Kao kompanija koja je izmislila revolucionarno Direktno Ubrizgavanje Dizela (Direct Diesel Injection), Audi poseduje veoma obiman “know-how”, odnosno znanja što su ineženjeri Audi Sporta obilno koristili tokom razovja prvog sportskog trkačkog motora. (* pogledajte dodatak na kraju teksta)

Kroz korišćenje dizel motora u auto sportu, Audi želi da poveća svoju prednost u TDI sektoru tako što će još više pojačati i ubrzati razvoj TDI tehnologije. Kako kaže Ulrich Baretzky, Audi očekuje veliki napredak po pitanjima potrošnje goriva, zagađenja sredine, procesa sagorevanja. Istovremeno Baretzky kaže da u ovom trenutku nisu daleko odmakli od znanja koja su im preneli inženjeri koji rade na razvoju serijskih TDI motora, ali je uvren da će svakako do novih saznanja dolaziti inženjeri koji rade na sportskom programu. Prvi napredak je već vidljiv: V12 TDI motor je prvi Audi dizel motor koji ima aluminujumski blok što će verovatno biti u budućnosti iskorišćeno za serijske dizel motore.

Stalni transfer tehnologije između sportskog odeljenja i serijske proizvodnje u Audiju garantuje veoma blisku saradnju između Audi Sport-a i odeljenja Tehničkog Razvoja (Technical Development).

Audi i TDI tehnologija

Od kompanije koja je izmislila TDI – Audi je prvi proizvođač na svetu koji će pokušati da sa dizel motorom osvoji pobedu na trci 24 časa Le Mans-a u generalnom plasmanu, pa se samim tim lako izvodi zaključak da je Audi jedan korak ispred konkurencije i time nastavlja svoju tradiciju tehnološkog trensfera. (* pogledajte dodatak na kraju teksta)

Na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu 1989. godine Audi je predstavio prvi dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem i kompletno elektronski kontrolisanim radom motora spremnim za ugradnju u putničke automobile – petocilindrični TDI motor sa 120KS i 265Nm. Taj trenutak se smatra za “rođenjem” revolucionarnog TDI motora koji je potpuno preokrenuo dizel imidž. Spori, bučni i nemirni dizel motori su zamenjeni veoma agilnim, ekonomičnim i dosta mirnijim TDI motorima koji su se tokom narednih godina sve češće viđali u sportskijim modelima.

Danas, svaki drugi prodati Audi automobil se isporučuje sa TDI motorom i tendencija je da tih motora bude isporučeno još i više. Audi konstantno postavlja nove standarde tokom proteklih 16 godina razvoja TDI motora, a aktuelna perjanica TDI ponude se nalazi u Audiju A8 – V8 dizel motor zapremine 4,2l sa 326KS i 650Nm. Ovaj motor je ne samo veoma snažan i veoma elastičan već mu je i potrošnja veoma niska – samo 9,4l na 100 pređenih km u proseku i sve to radi uz minimalno zagađenje tj. poštuje Euro 4 normativ.

Prednosti – Sa V12 TDI motorom Audi demonstrira koliko nesikorišćenog potencijala još uvek leži u TDI tehnologiji. Kupci Audija će i u narednom periodu svakako imati koristi od sportskog angažamana ove kompanije baš kao što rezultate rada na Audiju R8 možemo da vidimo u aktuelnim serijskim modelima Audija.

Partneri na Audi R10 projektu

Bosch, Micheli, Shell i ostali – Partneri koji su angažovani na R10 projektu su već dugogodišnji saradnici Audija tokom dužeg niza godina, a nekoliko njih još od početka “Quattro” projekta sa početka 1980-tih godina.

 

Audi R10 - partneri

Bosch, Michelin i Shell su odigrali veoma važne uloge tokom razvoja R10. Bosch je sa Audijem veoma blisko sarađivao kada su razvijali R8 TFSI motor, pa je ta saradnja nastavljena i na ovom automobilu. Najnoviji sistem za kontrolu rada motora je poveren Bosch Motronic MS14 sistemu, a TDI motor koristi najnoviju generaciju Common Rail sistema koji je takođe projektovao Bosch. Bosch svoje učešće nije ograničio samo na motor tako da je kompletno novi sistem za snimanje podataka pod nazivom FDE (telemetrija) napravio Bosch.

Mischelin je ekskluzivan i pouzdan partner koji je dugo vremena sarađivao sa Audijem na R8 projektu. R10 projekat je pred Michelina postavio nove zahteve – šire gume posebno dizajnirane za R10 Audi. Ogroman obrtni momenat koji proizvodi njegov motor na gume prenosi ogromnu silu pa je Michelin izabran kao jedan od retkih proizvođača koji ima mogućnosti i znanja da napravi gume takvih performansi.

Shell, još jedan od partnera koji je učestvovao na R8 projektu je i sada u timu, a njegov doprinos je Shell V-Power Diesel gorivo koje je veoma efikasno i koje posebno odgovara R10 motoru. Počevši od 2006. Shell V-Power je zvanični dobavljač goriva za 24 časa Le Mans-a.

Brojni partneri su pored gore navedenih učestvovali u razvoju Audija R10. Menjač je razvijen u saradanji sa X-Trac kompanijom, karbonski monokok je kreiran pod budnim okom Dallara kompanije. ZF Sashs, partner Audija još iz reli dana, je isporučio kvačilo. Megaline isporučuje sistem za kontorlu menjača i ultra moderni upravljač. O.Z. isporučuje točkove, Öhlins amortizere, a Garrett turbo punjače.

* Dodatak

Kako Audijevo odeljenje za odnose sa javnošću vrlo labavo koristi termine “prvi na svetu” i “po prvi put viđeno” moramo da navedemo neke činjenice koje se nikako ne slažu za zvaničnim izjavama Audija. Moguće je da autor ovog teksta greši, pa ukoliko je tako, molimo Vas da nam pošaljete komentar (koji možete napisati na ovoj stranici) i da ga demantujete.

– FSI i TFSI motori nisu prvi motori na tržištu sa direktnim ubrizgavanjem
Mitsubishi je davne 1996. godine predstavio GDI sistem ubrizgavanja tj. direktno ubrizgavanje goriva za benzinske motore. Takav motor se 1996. godine pojavio na modelu Galant. Mitsubishi je 2000. godine predstavio model Pajero koji je posedovao 1,8l GDI motor sa turbo punjačem.

– Audi R10 nije prvi dizel prototip na Le Mans trci
Proizvođač šasija Lola je 2004. godine učestvovala na Le Mans trci sa svojim prototipom koji je koristio Volkswagen V10 TDI motor sa Caterpillar sistemom ubrizgavanja koji je razvijao nešto manje snage – 530KS. Lola-Caterpillar je uspevao da ostvari relativno nisku potrošnju goriva (dok Audi tvrdi da će njihov R10 trošiti slično) pa je sa punim rezervoarom mogao da pređe oko 17 krugova, dok su benzinski konkurenti mogli sa rezervarom da pređu oko 10-11 krugova. Lola-Caterpillar prototip nije uspeo da završi trku zbog kvara na menjaču, ali da je nastavio tempom kojim je vozio vrlo verovatno bi ugrozio Audije koji su i osvojili Le Mans.

 

1 COMMENT

  1. AUDI LEMANS QATRO(FORMULA) AUDI LEMANS QATRO FORMULATA ISTO MISE DOPAGJA KAKO AUDI LEMANS QATRO AVTOMOBILOT

  2. Ma taj Audi se samo hvali, i pogon 4×4 je mitsubishi stavio u putnički auto još 1937 za nekog šeika, a Pajero se proizvodi duže od 25 godina, koliko Audi slavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here