Predstavljen Reno Captur

0
3788
13_renault_captur.jpg

Kompanija Reno Srbija je početkom nedelje predstavila novi model ovog francuskog proizvođača, u pitanju je Reno Captur. Pored ovog modela, sa kojim Reno otvara sebi vrata u novom segmentu vozila, predstavljeni su i Clio u karavan verziji – Clio GT, kao i nova linija svih Scenik modela.

 

Kao što smo to i mislili najviše interesovanja prisutnih je izazvao Captur, a i fokus prezentacije je bio usmeren ka njemu, kao potpuno novom modelu iz Renoa. Kada se kaže potpuno novi model, tu se pre svega misli da je sa ovim modelom Reno ušao u nepoznato, tj. Captur ne dolazi kao zamena za neki postojeći model, već predstavlja Reno u sve popularnojoj klasi crossover-a u B segmentu vozila. Kako smo na prezentaciji saznali od g. Vladmira Jeremića, Reno se na potez lansiranja Captur modela odlučio zbog sve većeg interesovanja za crossover modele u poređenju sa monovolumenskim varijantama automobila iz B segmenta. Prezentacija je podrazumevala put do Drine preko Šapca, uz par usputnih zaustavljanja.

13_renault_captur1.jpg

Jedno izuzetno interesantno zaustavljanje bilo je u etno selu Topalović u Lipolsitu, gde smo uz izuzetno interesantnog domaćina, Slobodana Toplaovića imali prilike da se upoznamo sa njegovim slikama, kao i zaista predivnim, pretežno drvenim kućicama, koje su postavljene u dvorištu kao podsetnik na nekadašnja domaćinstva iz mačvanskog kraja. Nakon toga usledio je put do Sunčane Reke na Drini gde je upriličena prezentacija novih modela.

13_renault_captur2.jpg
13_renault_captur3.jpg

Na putu od Beograda smo bili za upravljačem modela koji je, pored Captur-a predstavljen na sajmu u Beogradu. U pitanju je specijalna verzija Scenic modela, Scenic XMod. Za razliku od Captur-a, XMod je imao svoje prethodnike u ranijim verzijama Scenic modela. Naime radi se o verzijama Scenic-a koji su imali nešto veći klirens i modelima koji su orijentisani vozačima koji su avanturisti. Za razliku od prethodnika XMod nema pogon na svim točkovima, ali zato poseduje Extended Grip opciju koja podrazumeva tri odvojena podešavanja difernecijala kako bi vozač imao najbilju trakciju u svakom trenutku. Pored ovoga XMod krase i dodaci na karoseriji koji bi štitili automobil od nešto lošijeg terena, a razlika u visini od tla u poređenju sa "običnim" Scenic modelom iznosi 10cm. Pored Xmod modela predstavljeni su redizajnirani Scenic i Grand Scenic modeli, koji donose manje kozmetičke promene, a kao glavna novina izdvaja se novi Tce 130 agregat, koji predstavlja pojačanu verziju TCe115 motora koji je imao Megan na našem testu .

13_renault_captur10.jpg
13_renault_captur4.jpg

Nakon Xmod-a imali smo priliku da probamo Clio u karavanskoj, GT izvedbi. GT verzija predstavlja praktičniju verziju četvrte generacije ovog mališana, čiji ste test mogli da pročitate ovde. Bitno je napomenuti da je ponuda motora ista kao i za regularni Clio, a isto ovo se i odnosi na pakete opreme. Ovo znači da je i karavan moguće personalizovati raznim detaljima na spoljašnosti i unutrašnosti. Porast cene za GT model je fiksni i iznosi 700€ u odnosu na odgovarajući model sa pet vrata.

13_renault_captur5.jpg
13_renault_captur6.jpg

Najinteresantnije smo ostavili za kraj dana, ali i teksta. Pri povratku smo probali Captur, model koji se dosta izdvaja svojom dopadljivošću. Kako je to g. Jeremić objasnio na prezentaciji Captur predstavlja mešavinu modela Koleos (test) , Scenic i Clio. Predni kraj je naravno preuzet sa aktuelnih Reno modela i potiče od koncept modela DeZir. Captur je nešto viši od modela Clio, na kome je zasnovan, i visina od tla iznosi 20cm, što vozaču omogućava da bude blago avanturističkog duha. Kao što je to predstavljeno i na modelu Clio i na GT varijanti i za Captur je moguće naručiti razne opcije kojim će se poersonalizovati auto. Jedna od opcija personalizacije, koja je i dosta praktična su presvlake na rajfešlus koje se lako skidaju i moguće ih je prati na 30°.

13_renault_captur7.jpg
13_renault_captur8.jpg

Što se tiče multimedije za Captur je moguće odabrati i R-link multimedijalni sistem, čija je upotreba kod nas i dalje ograničena što se povezivanja na internet tiče. U Renou su već u pregovorima sa domačim operaterima, pa uskoro treba očekivati mogućnost konekcije na internet preko R-link uređaja. Tako će biti omogućen pristup elektronskoj pošti, ali i društvenim mrežama i sl. Captur krasi prilično visoka pozicija vozača i osećaj za volanom je kao u nekom mini terencu, što Captur na neki način i jeste. Od motora u ponudi su dva benzinska i jedan dizel motor. Od benzinaca tu je Tce90 i TCe120 koji je dostupan samo uz EDC menjač sa duplim kvačilom. Od dizel motora tu je dCi agregat sa 90ks koji je moguće dobiti kako sa manuelnim tako i sa EDC menjačem.

13_renault_captur9.jpg

Za sam kraj treba napomenuti i cenu. Osnovna varijanta Captur modela staje 12.590€ što  podrazumeva Authentique paket opreme bez klima uređaja i TCe90 motor. Doplpata za MediaNav i klima uređaj iznosi 790€, dok najjeftiniji dizel košta 14.390€.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here