Volvo počinje proizvodnju novih motora

0
687
13volvo_vea0.jpg
NAS SPONZOR

Volvo počinje proizvodnju prve varijante motora iz nove porodice štedljivih agregata sa četiri cilindra. Motori su razvijeni u potpunosti u okviru švedske grupacije i predstavljaju vitalni deo njene strategije da ostane nezavisna.

Volvo je za svoje automobile u budućnosti odabrao benzinske i dizelske motore sa četiri cilindra, kao i električni pogon, uz relativno mali broj varijanti tih motora. „Ovo je prekratnica u istoriji Volva. Sa novom porodicom motora fokusiramo se na uživanje u vožnji i štedljivost„, izjavio je Derek Kran, potpredsednik odeljenja za inženjering motora.

U fabrici u mestu Skovde (Skövde) već dve godine traju pripreme za početak proizvodnje novih motora sa oznakom VEA (Volvo Engine Architecture). Sve verzije ovih motora praviće se na istoj, ultramodernoj proizvodnoj liniji u ovom pogonu. Kompanija je nedavno objavila rezultate testiranja nove tehnologije zamajca, koja je deo VEA agregata.

Jedan od najvećih izazova bilo je prepravljanje linije za obradu blokova za cilindre. Zamenjeno je i prepravljeno 30 ćelija za rad, po ceni od 60 miliona EUR„, izjavio je Oskar Falk, potpredsednik globalnog odeljenja za proizvodnju motora.

Volvo je u ovu fabriku investirao skoro 240 miliona EUR, što će osigurati proizvodnju i radna mesa na duge staze. Ovo je najvažnija investicija u istoriji švedskog proizvođača.

VEA motore su razvili švedski inženjeri. Novi, manji motori su optimizovani s ciljem da isporuče bolje performanse od današnjih šestocilindričnih motora, uz manju potrošnju goriva od aktuelnih agregata sa četiri cilindra.

VEA agregati će zameniti dosadašnju porodicu od osam motora koji su korišteni na tri različite platforme. Novi motori biće predstavljeni u naredne dve godine. Skoro 20.000 ovakvih agregata biće napravljeno ove godine, a njihove prve varijante biće ugrađene već na jesen u modele Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80.

 

Prethodni tekstPredstavljen novi Peugeot 308
Sledeći tekstVesnić beleži dve pobede i na Špilbergu