Audi povećao prodaju u aprilu

0
576
13audi_front0.jpg

Audi je u aprilu povećao prodaju automobila za 7%, na 133.500 vozila, zahvaljujući rastu potražnje u Kini i SAD. Ukupna prodaja od početka godine dostigla je 503.000 automobila, što je prvi put da je ova nemačka marka za četiri meseca prodala pola miliona automobila.

Imajući u vidu ekstremno tešku situaciju na evropskom tržištu, posmatramo svoj prodajni rezultat u aprilu kao pozitivan“, saopštio je šef odeljenja za prodaju u Audiju Luka de Meo.

Rastu prodaje u aprilu najviše je doprinela Kina, gde je Audi u ovom mesecu povećao prodaju za 13%, na 38.710 automobila, a potom SAD, gde je zabeleženo povećanje za 14% u odnosu na isti mesec prošle godine, odnosno prodato je 13.157 vozila.

Ova dva tržišta poništila su efekat pada prodaje u Evropi za 2%, na oko 65.500 automobila. Audi je doživeo pad prodaje u Francuskoj za 10%, u Italiji za 19%, a u Nemačkoj pad za 4%. Jedine svetle tačke za Audi u Evropi su Rusija, gde je ostvareno povećanje prodaje za 11%, i Velika Britanija, gde je prodato 9% više automobila nego u istom mesecu prošle godine.

De Meo je rekao da Audi očekuje da će zadržati tempo rasta prodaje u Kini zahvaljujući početku proizvodnje modela Q3 u fabrici u Čangčunu prošlog meseca. U ovom pogonu već se proizvode modeli A6 L, A4 L i Q5, preneo je Auto njuz (Auto News).

Dobrom rezultatu u SAD doprinela je prodaja nove generacije modela A8, koja je povećana za 30%, na 467 primeraka prošlog meseca. Audi ovog meseca počinje na ovom tržištu i prodaju A8 sa dizelskim motorima, a do kraja godine američki kupci moći će da biraju i modele A6, A7 i Q5 sa dizelskim agregatima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here