Fisker otpustio 75% zaposlenih

0
416
12fisker_karma0.jpg

Proizvođač luksuznih električnih automobila Fisker Automotive, koji je mesecima suočen sa finansijskim problemima, otpustio je 75% zaposlenih, uključujući kompletan tim za odnose sa javnošću.


Ova kompanija iz Kalifornije imala je pomoć američke vlade u vidu zajmova kako bi doprinela razvoju sektora "zelene energije". Vlada je u maju prošle godine otkazala planirani zajam od 529 miliona dolara, jer kompanija nije ispoštovala rokove razvoja i proizvodnje svojih automobila.

"U poslednjih nekoliko meseci, Fisker Automotive je razmatrao strateške alternative koje bi omogućile kompaniji da prebrodi aktuelne finansijske teškoće. Nastavljamo napore da osiguramo strateški savez ili partnerstvo, ali smo, nažalost, došli do tačke kada je neophodno izvršiti značajno smanjenje broja zaposlenih", saopštila je kompanija. U nastavku teksta precizira se da će firma zadržati 25% radnika.

Kompaniju je 2007. godine u Kaliforniji osnovao bivši dizajner Aston Martina i BMW-a Henrik Fisker, zajedno sa svojim nemačkim partnerom Bernhardom Kelerom. Fisker je napustio kompaniju početkom marta.

Kompanija nije ostvarila očekivani uspeh sa modelom Karma, koji je imao cenu od oko 100.000 dolara, uprkos snažnoj medijskoj kampanji kojom su privukli kupce iz sveta šou biznisa.

Fisker Automotive je izgubio oko 300 vozila u poplavi tokom udara uragana Sendi na američkoj istočnoj obali, a potom je i nekoliko snabdevača delovima zapalo u teškoće. Mediji su nedavno izveštavali o mogućnosti da kompanija proglasi bnakrot, ali je Fisker odbio da komentariše te navode.

Jedini model koji ova kompanija trenutno ima u ponudi je hibridna limuzina sa četiri sedišta Fisker Karma, koja može da pređe oko 50 kilometara na električnu energiju, a potom koristi četvorocilindrični motor za produženje autonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here