Motopassion: BMW Motorrad

0
1915
img_1798.jpg

U okviru MotoPassion izložbenog prostora u okviru Sajma automobila u Beogradu, Delta Motors po prvi put izlaze BMW motocikle. Motocikli koji svakako najviše privlače pažnju su dugoočekivani BMW skuteri, BMW C 600 Sport i BMW C 650 GT, ali i novi BMW R 1200 GS.

 

Bez obzira na razlike, C 600 Sport i C 650 GT su predstavnici jedinstvenog dizajnerskog jezika BMW Motorrad-a i postavljaju nove standarde u svom segmentu. Moderni i dinamični, savršen su primer filozofije dizajna u okviru BMW Motorrad-a.

Novi dvocilindarski linijski motor sa zapreminom od 647 kubika je novi produkt BMW Motorrad-a. U oba modela, izlazna snaga mu je 44 kW (60 KS) na 7500 obrtaja, a maksimalni obrtni momenat je 66 Nm na 6000 obrtaja. Snaga se prenosi direktno integrisanim CVT (continuously variable transmission) prenosom.

 

bmw-c600-sport_.jpg

 

Motor duguje svoju nisku poziciju i nizak centar ravnoteže nagibu cilindara, koji su nagnuti unapred za 70°. Karakterističan zvuk i nizak nivo vibracija su rezultat tehničkih inovacija.

 

Jedan od ciljeva razvoja C 600 Sport i C 650 GT je kombinovanje stabilnosti pri velikim brzinama sa dobrom upravljivošću po gradu. Prema tome, dizajn vešanja C 600 Sport i C 650 GT imaju torzionalno krut hibridni ram od cevastog čelika i jedinicu od livenog aluminijuma na ležaju oscilirajuće ruke.

 

bmw-c-650-gt-scooter-xl.jpg

Sportski, dinamičan skuter BMW C 600 Sport ima poziciju za sedenje dizajniranu za veoma aktivnu vožnju. Ovo je omogućeno rasporedom naslona za noge, sedišta i volana u ergonomski trougao. Sposobnosti za turing vožnjom, sa druge strane, omogućene su luksuznim modelom C 650 GT. Vozač i putnik imaju opušteniji sedeći stav koji je veoma bitan na dužim putovanjima. Ergonomlčni dizajn za još veću udobnost vozača i putnika se naročito primećuje na  udobnom sedištu sa prilagodljivim naslonom za leđa, višim volanom, kao i udobnim naslonima za noge koji su odvojeni za vozača i putnika. C 650 GT ima i veće, automatsko vetrobransko staklo, za bolju zaštitu od vetra i vremenskih uslova.

 

Jedinstveni kocept velikog travel enduro motocikla sa snažnim boxer motorom i autentičnim šarmom je i danas voljen od strane ljubitelja motocikala širom sveta. Nije „veliki BMW GS" sa boxer motorom uzalud, već duže vreme, neprikosnoveni lider u svom tržišnom segmentu, kao i najprodavaniji model u BMW Motorrad selekciji. BMW sada počinje novo poglavlje u GS istoriji: najpopularniji travel enduro na svetu je doveden do savršenstva.

 

r_1200.jpg

 

Takozvano precizno hlađenje (princip sličan onom koji se koristi u Formuli 1) uključuje samo one elemente motora koji se hlade rashladnom tečnošću i koji su naročito izloženi termalnom naporu. Motor i dalje koristi hlađenje vazduhom i time je očuvan karakterističan izgled opposed twin boxer motora. Njegova dva hladnjaka su mala i neprimetno integrisana.

Šasija koristi potpuno novi ram od cevastog čelika sa bolt-on zadnjim ramom. Uz novodizajnirani Telelever napred i EVO Paralever nazad, ovo je ishodilo daljim povećanjem torzione krutosti, stabilnosti u vožnji i preciznosti upravljanja. Optimizovano upravljanje rezultat je poboljšane geometrije šasije i duže oscilirajuće ruke koja poboljšava vuču, posebno u vožnji preko grubog terena.

 

p90104534-zoom-orig.jpg

 

Novi R 1200 GS ima inovativni sistem napajanja sa poboljšanom funkcionalnošću, kakav se već koristi u modelima sa šest cilindara K 1600 GT i GTL. Kao i ranije, CAN bus (Controller Area Network) i LIN bus tehnologija (Local Interconnect Network) omogućavaju jednostavnije električne instalacije u poređenju sa konvencionalnim sistemima. Bivša centralna elektronika vozila je podeljena na dve odvojene kontrolne jedinice.

 

Izvor: Delata Motors Marketing

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here