Henrik Fisker napustio svoju kompaniju

0
427
13fisker_henrik0.jpg

Henrik Fisker napustio je kompaniju za proizvodnju električnih automobila Fisker Automotive, čiji je jedan od osnivača. Kao razlog za ovu odluku, bivši predsednik kompanije navodi neslaganja sa menadžmentom firme u vezi sa poslovnom strategijom.

 

Fisker, bivši dizajner za BMW, Ford i Aston Martin, kreirao je model Karma, luksuzni plag in automobil sa pomoćnim benzinskim motorom, koji košta 100.000 dolara. Kompanija se od početkla rada suočavala sa problemima, a nevolje su se vremenom samo gomilale.

Firma se našla u sporu sa vlastima SAD povodom korištenja kredita, članovi uprave često su se menjali, Karma je bila opozvana zbog bojazni od požara, dodatnu štetu kompaniji naneo je uragan Sendi, a lansiranje drugog modela Atlantic je otkazano. Najnoviji problem je u tome što kompanija još od jula prošle godine nije u stanju da proizvodi Karmu zbog propasti kompanije A123 Systems, koja Fiskeru isporučuje baterije. Do sada je napravljeno samo oko 2.500 primeraka Karme od premijere koncepta 2008. godine i prvih isporuka kupcima krajem 2011. godine.

Prekid proizvodnje doveo je u pitanje finansijsku održivost kompanije, a firma je prošlog meseca potvrdila da razgovara sa nekoliko drugih kompanija o prelasku u tuđe vlasništvo. Jedan od favorita za preuzimanje je kineski Geely.

U zvaničnom saopštenju kompanija Fisker navodi da zbog poverljivosti procesa može samo da potvrdi da je dobila nekoliko detaljnih predloga sa više strana i sa različitih kontinenata, koji se trenutno procenjuju.

"Kompanija je zadovoljna stepenom interesovanja koje pokazuju potencijalni partneri, što ukazuje na atraktivnost i relevantnost Fiskerove dokazane tehnologije električnog pogona, dizajna i strategije", navodi se u saopštenju.

Kompanija se zahvalila Henriku Fiskeru na njegovom radu i doprinusu u razvoju firme od njenih početaka do potpuno razvijene globalne automobilske kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here