Ford Focus WRC 2006

0
15590
Image
Fordov novi Fokus je poslužio kao platforma za konstruisanje nove verzije WRC automobila koji će se voziti u WRC takmičenju od sledeće, 2006, sezone. Novi model je konstruisan i proizveden za rekordnih 11 meseci zahvaljujući timu inženjera predvođenim od strane Christian Loriaux-a.

Ford Focus WRC 2006

ISTORIJAT

Na sajmu automobila u Bolonji koji se održava upravo ovih dana je zvanično predstavljen novi Ford Focus RS World Rally Car 06, a prvo pojavljivanje se tradicionalno planira za Monte Carlo Rally.

Reli automobil je konstruisan na bazi visoko performansnog modela Ford Focus ST koji je u prodaju pušten ove jeseni. Novi reli automobil je dizajniran i konstruisan za samo 11 meseci od strane tehničkog direktora M-Sporta, kompanije koja radi WRC pripremu za Ford, i njegovog iskusnogi i inovativnog ineženjerskog tima, a tesno sarađujući sa Ford TeamRS, Fordovim Evropskim odeljenjem zaduženim za sportske i trkačke automobile.

Ford je pre nešto više od godinu dana u Briselu najavio svoje obavezivanje ka reli aktivnostima na naredne četiri godine čime je potvrdio da ova kompanija reli nagažovanje trenutno drži na prvom mestu. U skladu sa svojim dugoročnim obavezivanjem, predstavljen je novi Ford RS WRC koji će biti korišćen u narednim sezonama i kao logičan nastavak velikog ulaganja u reli sport koje je počelo 1999. godine.

Novi automobil će u sezoni 2006. voziti dve finske posade: dvostruki svetski šampion Marcus Grönholm i Timo Rautiainen, kao i Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen. Direktor Ford RS tima, Jost Capito, je rekao: “Pre dvanaest meseci Ford je obavio detaljnu analizu svoje aktivnosti u sportskim sportskim disciplinama, a rezulutat je pokazao da kompanija najviše razvoja/znanja može preneti iz reli angažovanja pa je samim tim Ford svoje reli angažovanje produžio na još četiri godine.

Capito je dodao: “Ono što smo ovim predstavljanjem danas prikazali nije samo još jedan automobil veći i Fordova budućnost u WRC takmičenju. Posedujemo jak i iskusan tim koji poseduje sredstva i opremu na svetskom nivou, a sve to u M-Sportu koji se nalazi u Dovenby Hall-u.

Nasleđivanjem 2003 Focus RS WRC, novi automobil koristi najnoviju tehnologiju i koristi nove ideje koje su imali Loriaux i njegov 14-člani razvojin M-Sport tim. Transformacija iz prethodnog u novi reli automobil koji je morao da bvude dizajniran imajući u vidu nova pravila za 2006 je zahtevalo da se dizajnera da krenu od nule. Predthodni model je bio veoma uspešan, ali je tim došao do zaključka da ključne komponente kao što su motor, menjač i suspenzija iako sasvim dobri, zahtevaju redizajniranje kako bi se omogućile dodatne uštede u težini što je bio veoma naporan zadatak obzirom da je bazni model bio teži od baznog modela koji je korišćen za 2003 model, a nova pravila su zabranila korišćenje titanijuma. Nakon uspešnog testiranja u Engleskoj, tim je započeo sa drugim nivoom testiranja i razvoja tako što su dva automobila koristili na Reliju Australija kako bi ih procenili u takmičarskoj konkurenciji, a automobil je pokazao odličan potencijal pobedom na dva specijalna ispita i šestom pozicijom u generalnom plasmanu.

Predstavljanje Ford Focus RS WRC 06 je M-Sportu i Ford TeamRS-u donelo dosta obaveza, ali i dosta mogućnosti, ne samo zbog novog modela već i zbog toga što od nove sezone stupaju na snagu nova pravila koja imaju za cilj sniženje troškova. Dizajnerski tim je morao da pažljivo kako bi automobil bio u skladu sa tim pravilima. BP-Ford direktor, Malcolm Wilson, je rekao da su svi koji su razvijali novi automobil pažljivo birnuli o tome da novi automobil ispuni postavljene ciljeve. Wilson je rekao da je oduševljen što je prototip pokazao odlične rezultate u Australiji, ali da je nerealno očekivati osvajanje titule u sezoni 2006. Wilson je rekao da iskreno veruje da će Ford osvajati relije i da će postaviti dobru osnovu za pobedu u sezonama 2007. ili 2008. Marcus Grönholm i Mikko Hirvonen su vozači za koje Wilson veruje da će moći da maksimizuju potencijal Focus RS WRC 06 automobila.

 

 

Tehničke specifikacije

Motor:

Ford Duratec četvorocilindrični motor sa 2,0 litra zapremine, 16 ventila. Pi sistem za upravljanje motorom. Garrett turbo punjač (sa odgovarajućim FIA 34 mm restriktorom) i vazdušnim interkulerom. Katalizator.
Maksimalna snaga: 300 KS na 6000 obrtaja
Maksimalni obrtni momenat: 550 Nm na 4000 obrtaja

Menjač i prenos:

Pogon na sva četiri točka sa M-Sport aktivnim centralnim diferencijalom. Pi električni sistemi za kontrolu diferencijala. M-Sport / Ricardo petostepeni sekvencijalni menjač sa elektro hidrauličnom kontrolom promene brzina i M-Sport / Sachs karbonsko kvačilo sa više diskova.

Ogibljenje:

MacPherson napred i Trailing-Arm nazad sa Reiger podesivim amortizerima. Potpuno podesive čelične veze, prednji i zadnji anti-rol barovi, karmičko kučište ležajeva točkova.

Kočnice:

Šljaka – napred i nazad Brembo 300mm venitilirani diskovi sa Brembo četvroklipnim kočionim čeljustima.
Asfalt – napred i nazad 370mm Brembo ventilirani diskovi sa Brembo osmoklipnim kočionim čeljustima.
Ručna kočnica – hidraulična sa podesvim delovanjem napred/nazad.

Upravljanje:

Servo pojačana, odnos 12:1. Pun opseg kretanja je jedan i po krug upravljačem.

Točkovi:

Šljaka – 7J, 15” magnezijumske felne sa BF Goodrich 650mm gumama.
Asfalt – 8J, 18” magnezijumske felne sa BF Goodrich 650mm gumama.

Šasija:
Kompaktna kontrukcija, jedinstveni bočni paneli izrađeni od kompozitnih materijaka. Vareni T43 zaštitni kavez, aerodinamičko zadnje krilo i posebno izrađen prednji brnik.

Elektronika:

Potpuno snimanje podataka na šasiji i motoru od strane Pi elektronike.

Rezervoar:

FIA FT3 rezervoar, zapremine 94l, postavljen centralno.

Dimenzije:

Dužina – 4362mm, širina – 1800mm, međusovinsko rastojanje – 2640mm, težina – minimalno 1230kg.

Kompletan razvoj za samo 11 meseci

Ford Focus RS WRC 06 koji će se koristiti u 2006 FIA WRC takmičenju je zamišljen, dizajniran, napravljen i testiran za neverovatno kratko vreme. Ford se pre nešto više od godinu dana obavezao na još četiri godine učestvovanja u WRC, a novi automobil je već 11 meseci nakon toga vožen na Reli Australija, završnom reliju 2005 sezone.

Kako je tehnički direktor “BP-Ford World Rally” tima, Christian Loriaux, zajedno sa svojim timom dizajnera i inženjera iz M-Sporta i Ford TeamRS uspeo? Njegov plan objašnjava kako su uspeli da ovakav projekat ostvare za manje od 12 meseci umesto 18 koliko bi inače trebalo i time postavili novi reper za ostale razvojne timove.

Decembar 2004:

Ford Evropa potvrđuje svoje učestvovanje u FIA WRC do 2008. Trenutak kada počinje pravljenje novog reli automobila koji će odgovarati novim regulativama koje nalaže FIA. Christian Loriaux i njegov 14-člani tim u M-Sport bazi koja se nalazi na severozapadu Engleske, Dovenby Hall-u formira sedište u posebnom delu fabrike. Odatle im je omogućen pristup opremi za kompjutersko dizajniranje koja im omogućava da dele informacije i analiziraju ih sa Fordovim inženjerima širom Evrope koji koriste isti sistem.

Takođe, omogućeno im je korišćenje posebne hidraulične opreme kojom testiraju svoje teorije. Istovremeno, sav razvoj na modelu 2004 je obustavljen i ceo tim isključivo radi na 2006 modelu.

Januar 2005:

Loriaux dobija pristup nacrtima novog Ford Focus modela i tim počinje sa radom. Uskoro shvataju da će jako malo postojećih elemenata sa postojećeg automobila moći da se iskoristi na novom. Međutim, nasuprot onome što smo mislili, imali smo potpuno novi motor i menjački sklop što je onemogućilo prenošenje postojećih elemenata. Nakon konsultacija sa Ford TeamRS, novi reli automobil je za osnovu imao predstojeći ST model, a po FIA pravilniku je bilo moguće koristiti 2,0l Duratec motor iz Fordove game motora umesto ST 2,5l petocilindričnog motora.

Novi model je doneo i nešto veće dimenzije, pa je tim ispred sebe imao još jedan izazov: da od novog i težeg modela napravi lakši reli automobil. Dodatno, nova pravila za 2006 sezonu kažu da nije dozvoljeno koristiti kompjuterom upravljane prednje i zadnje diferencijale. Ricardo, partner M-Sporta koji razivja elemente menjača je krenuo sa radom na novom menjaču uz tesnu saradnju sa M-Sport inženjerom zaduženim za menjački sklop.

 

 

Februar 2005:

M-Sport dizajneri su u stalnom kontatku sa Ford TeamRS i Ford inženjerima stacioniranim u Cologne (Nemačka) i Duntonu (Engleska) koji su im na raspolaganje stavili moćni ADAMS softverski paket što se na kraju ispostavilo kao odličan potez, obzirom da je tim pomoću tog softvera mogao da eksperimentiše sa mogćim rasporedima elemenata u automobilu.

Kako kaže Loriaux: “Znao sam šta želim sa kinematikom (ponašanjem) ogibljenja automobila”, a uz pomoć ADAMS modela imali smo priliku da od Fordovih ineženjera u Nemačkoj tražimo da nam dostave mogućnosti koje smo imali na osnovu podataka koje smo mi njima slali, kao što su tačke montiranja ogibljenja i željenih režima. Naravno kompromisi su morali da se naprave, ali smo ovako znali koje su nam opcije između kojih biramo.”

Mart 2005:

M-Sport pomera termine– umesto da testiraju automobil na prvom reliju 2006., testovi su pomereni na poslednji reli 2005 sezone – Australiju. Ova odluka je razvoj učinila još komplikovanijim zbog potrebe da se dodatno ljudstvo transportuje u Australiju kako bi mogli detaljno da prate testove novog automobila. Sve to znači da je tim treba da ima test automobile potpuno spremne do sredine oktobra meseca. U toku su testovi na karoseriji sa troje vrata kako bi se utvrdila čvrstina i mogućnosti u zavisnosti od položaja zaštitnog kaveza.

April 2005:

Rad sa Ford TeamRS i odeljenjem zaduženim za putnički model baziranom u gradu Cologne vodi ka finalizaciji osnovnih koncepata. Zaključeno je da će automobil imati poprečno postavljen menjač što je promena u odnosu na radikalno rešenje koje su koristili svi WRC Fokusi počevši od 1999. godine. Promena je nastupila zbog boljeg rasporeda težina i smanjenja gubitaka usled trenja.

 

 

Maj 2005:

Novi hidraulični aktuator težak 10 tona je montiran u prostorijama razvojnog tima i počinju testovi ogibljenja i šasije. Na ovaj način inženjeri M-Sporta mogu da potvrde podatke koje su dobili od TeamRS inženjera i da potvrde svoje teorije kako bi finalizovali pozicije pojedinih elemenata u automobilu. Šasija sa troje vrata se priprema, a zaštitni kavez je skoro završen.

Jun 2005:

Ovo je najteži mesec za M-Sport dizajn tim. Ukoliko novi reli automobil treba da bude spreman za vožnju u septembru i da bude spreman za takmičenje u novembru, potrebno je finalizovati detalje na većem delu elemenata automobila. U takvim uslovima, tim je ostajanje do kasno u noć praktično proglasio normalnim radnim vremenom.

Kako kaže šef razvojnog tima, Loriaux, svi smo znali da se projekat bliži kraju, ali da bi ga završili morali smo da uradimo najteži deo posla. Loriaux je takođe bio zadužen da proizvođači pojedinih elemenata isporučuju gotove proizvode na vreme tako da onog trenutka kada zaštitni kavez bude završen i montiran sve ostalo bude spremno za ugradnju. Zaštitni kavez je prošao jedan važan test – FIA inspektroi su odobrili dizajn i sigurnosne osobine.

Finalna verzija novog motora koju priprema Francuska kompanija, Pipo Moteur je stigla. Spedijalisti za motor koristeći više milionski dinamometar analiziraju performanse i preporučuju modifikacije. Konačno, preporučen je novi dizajn radilice što će dovesti do kašnjenja u isporuci motora za čitav mesec dana. Razvoj na 2004 modelu je zaustavljen, ali se taj model koristi i dalje u, tada, tekućoj 2005 sezoni. Loriaux koristi tu činjenicu i na tom modelu koristi neke nove komponente ogibljenja na Reli Grčka koji je poznat kao jako težak reli po suspenziju automobila.

Juli 2005:

Dizajneri i dalje rade veoma naporno, a prve komponente počinju da pristižu.

 

 

Avgust 2005:

Loriaux uočava mogući novi zastoj. Inženjeri su proveli veći deo leta finalizujući dizajn ogibljenja, ali iako zadovoljni razultatom, rok za isporuku delova zadnjeg ogibljenja će biti opasno blizu samog Australijskog relija. M-Sport započinje izradu komponenti za slučaj da originalne komponente ne stignu na vreme. M-Sport ima postrojenja za mašinsku izradu elemenata direktno iz 60kg teškog komada aluminujuma i tako rizik za zastoj projekta praktično nestaje.

Septembar 2005:

Prva šasija stiže i mehaničari M-Sporta konačno mogu da počnu sa montažom elemenata koji su do tada pripremljeni. Maketa motora od 2,0l je montirana kako bi inženjeri mogli da izmere dimenzije i da povežu ostale elemente sa njime. Inženjeri napornim radom tokom meseca uspevaju da sve postave na svoje mesto i automobil je po prvi put upalio 30. septembra. Iako u tom trenutku vožen samo po odeljenju M-Sporta, Focus RS WRC je u voznom stanju.

Oktobar 2005:

Prva nedelja oktobra je prilika inženjerima da polako voze Focus po parkingu M-Sporta. Tokom sledeće nedelje, automobil je odvežen na Kirkbride aerodrom gde je po prvi put testiran. Inženjeri, uključujući i Loriaux-a, kao i M-Sport direktor Malcolm Wilson su tu da nadgledaju i pomognu tokom prvih kilometara testa. Rezultati su toliko dobri da je tim promenio plan da prvi duži test voze na šljaci umesto na asfaltu kako je prvobitno planirano. 18. oktobra, Britanski reli šampion, Mark Higgins počinje prve ozibljne testove u Whinlatter Forest-u, Cumbria. Tokom prva tri dana prelazi skoro 500km, a sledeće nedelje prelazi još 200km. Higgins je veoma zadovoljan prvim utiscima i kako kaže ponekad sa novim automobilom gubite dosta vremena, ali imajući u vidu da je plan da se automobil vozi u Australiji, test automobil je vožen prilično oštro, a njegovo ponašanje je bilo veoma dobro.

Novembar 2005:

Sa manje od 1000km testova na šljaci, dva primerka Focus RS WRC 06 su poslata u Australiju, a Ford taj reli gleda samo kao test obzirom da fabrički Ford vozači Toni Gardemeister i Roman Kresta do tog trenutka nisu uopšte vozili automobil. Uprkos tome, automobil pruža odličnu paartiju sa relativno malo problema pa oba vozača postižu najbrža vremena na specijalnim ispitima i pored toga što 2006 menjač u teoriji treba da je manje tehnološki napredan u odnosu na menjač u 2005 automobilu.

Decembar 2005:

Focus RS WRC 06 će voziti asfaltne i snežne testove u cilju priprema za predstojeću 2006 sezonu koja tradicionalno počinje relijem u Monte Carlo-u.

Loraiux priča o Focus WRC 06

 

 

Motor:

Iako Focus ST koristi petocilindrični 2,5l motor, reli pravilnik ne dopušta motor te zapremine pa je po pravilniku moguće koristiti drugi motor koji se nalazi u Focus gami. M-Sport se odlučio za 2,0l Duratec motor kojem je dodat turbo punjač i turbo restriktor od 34mm. Francuski specijalista za pripremu motora, Pipo Moteur je angažovan da pomogne u inicijalnom razvoju motora.

Jedna od prednosti novog motora je korišćenje potpuno aluminijumskog bloka što je donelo manju težinu, a što je još bitnije gubitak težine se dogodio na relativno visokoj poziciji pa je time težište automobila sniženo.

Ogibljenje:

Focus RS WRC 06 ogibljenje je unapređeno ogibljenje sa 2004 modela i u skladu sa novim pravilima. Kako bi se omogućilo smanjenje troškova u WRC, korišćenje skupih materijala poput titanijuma je sada veoma ograničeno, pa su Fordovi inženjeri morali da pronađu zamenu koja je bila adekvatno snažna i ne previše teža. Holandska firma Reiger je nastavila da isporučuje svoje amortizere i za 2006 model, a inženjeri iz ove firme su bili pristutni tokom prvih testova automobila kako bi mogli da pomognu pri podešavanju ogibljenja automobila.

Menjač:

M-Sport-ov konsultant za menjač Ricardo je odigrao ključnu ulogu pri razvoju novog automobila obzirom da nova pravila zabranjuju korišćenje kompjuterski kontrolisanih prednjih i zadnjih diferencijala. Sada je samo centralni diferencijal moguće kontrolisati kompjuterom pa je početno podešavanje diferencijala sada jako bitno. Restrikcije korišćenja materijala su uticale i na ove elemente pa je kardan sada izrađen od čelika.

Šasija:

Novi Ford Focus RS WRC 06 je baziran na Focus ST automobilu koji je veći od svog prethodnika što je predstavljalo pravi izazov za inženjere da težinu smanje na minimum. Dodatno, širina automobila je sada 1800mm što je maksimalna širina automobila po novim FIA WRC pravilima.

Menjač:

Na menjaču su verovatno i najveće izmene u odnosu na prethodni model i to ne samo po specifikaciji već i po položaju menjača. Originalni Focus WRC 1999 je imao uzdužno postavljeni menjač sa poprečno postavljenim motorm. U novom automobilu korisi se poprečno postavljeni menjač sa poprečno postavljenim motorom što bi trebalo da rezultuje pozitivno na pakovanje tih komponenti, manje gubitaka usled trenja. Novi Ricardo menjač ima 5 umesto 6 koliko ih ima aktuelni model.

Smanjenjem broja brzina je omogućena dodatna ušteda na težini i dimenzijama menjača. Loriaux je ubeđen da će ovaj menjač biti isto tako efikasan kao i šestostepeni zato što novi motor razvija dosta snage na nižim brojevima obrtaja, a istovremeno će se smanjiti broj promena brzina pa će i tu doći do izvesnih ušteda.

Raspored težina:

Loriaux je poznat po svojim revolucionarnim idejama za smanjenje težine i za snižavanje težišta. Načine kojima je postigao ove rezultate ne može da otkrije, ali je istakao da na novom automobilu su svi elementi detaljno redizajnirani u cilju smanjenja težine kompletnog automobila.


 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here