Jaguar otkazao projekat C-X75

0
445
12jaguar_cx750.jpg

Jaguar je otkazao plan o proizvodnji serijske verzije koncepta C-X75 zbog nepovoljne finansijske klime i potrebe sa se novac uloži u veće prioritete, izjavio je direktor kompanije Edrijan Holmark.

 

Automobil je trebalo da bude predstavljen u proizvodnoj formi krajem 2013. godine, uz učešće Kosvorta i Vilijams F1 tima kao tehničkih partnera u projektu, ali se to neće desiti.

C-X75 je privukao dosta pažnje i pobrao pozitivne kritike posle premijere u konceptualnoj formi na Sajmu automobila u Parizu 2010. godine zbog svog dizajna i pogona u kojem su kombinovana četiri elektro-motora i tehnologija gasne turbine. Automobil je bio potvrđen za proizvodnju šest meseci kasnije.

BMW, Ferrari, McLaren i Porsche takođe planiraju da sledeće godine lansiraju ekološki prihvatljivije automobile vioskih performansi, pa je moguće da je i ta činjenica imala uticaja na Jaguarovu odluku.

Godinu dana od početka razvoja, Jaguar je odbacio ideju o gasnoj turbini za standardni automobil, ali je insistirao da će ta tehnologija moći da se dobije u vozilu namenjenom isključivo za vožnju po stazama. „Civilna" verzija trebalo je da dobije 1,6 litarski četvorocilindarski turbo agregat i dva električna motora sa plug-in rešenjem, ukupne snage 500KS.

Jaguar je tvrdio da bi automobil može da ubrza od 0-100km/h ta 2,8 sekundi i dostigne brzinu od preko 320km/h, ali uz potrošnju goriva na nivou kompaktne hibridne limuzine. Proizvodnja je trebalo da bude ograničena na 250 primeraka kako bi se zadržala ekskluzivnost, a cena bi bila preko milion dolara po autombilu.

Jaguar je napravio pet prototipova tokom razvojnog procesa, a dva će, kako kaže Holmark, biti prodata kolekcionarima. Ostala tri biće zadržana radi razvoja tehnologije i biće dodata Jaguarovoj kolekciji. Neke tehnologije razvijene za C-X75 mogle da bi da se nađu u budućim Jaguarovim modelima, uključujući turbinu i konstrukciju od karbonskih vlakana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here