Reli Srbija: Nakon prvog dana, Krum Dončev vodeći

0
1503
Image

 

45. Reli Srbija je juče zvanično počeo, ali su prava odmeravanja snaga vožena danas, na brdima u okolini Valjeva.

Prvi dan dvodnevnog 45. Srbija relija, koji se boduje sa koeficijentom 10 za FIA Evropski kup istok, Trofej CEZ i šampionate Bugarske i Srbije, održan je na tri lokaliteta u brdima iznad Valjeva.

Posle devet brzinskih ispita, po tri puta Rajkovići, Divčibare i Lastra, u vođstvu je bugarska posada iz Krum Dončev/Petar Jordanov u Pežou 207 S2000. Drugo vreme ima mađarska posada Zoltan Besenjej/Julijana Nirfas u Subaru Impreci, dok je na trećem mestu domaća posada Todor Stamenković/Branislav Jovanović u Micubiši Lanseru Evo IX.

Image

 

Organizatori su zbog problema na startu prve i druge etape poništili te etape, tako da su takmičarima merena vremena tek od trećeg brzinca. Tokom tog prvog kruga brzinaca, dosta vozača je odustalo – čak 9, tako da je na prvi servis u Valjevo stigla samo 21 posada.

Posade koje budu uspele da poprave automobile do sutra, nedelje 14.10, će po pravilniku imati pravo da startuju drugi dan Reli Srbija. Kako se svaki dan ovog relija boduje zasebno, domaće i strane posade koje su tokom prvog dana odustale, će imati priliku da i sutra nastupe, ukoliko im vozila budu ispravna.

Seriju odustajanja otvorili su Dimitar Iliev i Dobromir Filipov u Škodi Fabiji S 2000, direktni konkurenti posadi iz Turske Jagiz Avčiju i Bahadir Gucenmezu u ford fiesti za prvo mesto u kupu Istočne Evrope. Istine radi Iliev prosto nije imao sreće, posle izletanja na prvoj ukosnici, njegov auto je ostao na "klackalici" kako bi se reklo u žargonu automobilista i bez oštećenja, ali nisu imali snage da ga vrate na put kako bi nastavili brzinski ispit. Petar Gjošev u Pežou 207 S 2000 imao je malo ozbiljnije izletanje, ali takođe, bez znatnijeg oštećenja.

Image

 

Pored Stamenkovića koji je prvog dana bio na visni zadatka, vredne hvale su i posade Vladica Rabrenović/Radmil Radivojević, Vladimir Zečević/Dario Konstatinović, Mile Cvjetičanin/Vukašin Tomić i Jovana Jovanović/Nenad Puković, koje su završile u prvih deset u generalnom plasmanu i ujedno su ozbiljno namučile goste iz Bugarske.

Treba istaći i vozače koji nastupaju u nekadašnjem ponosu domaće automobilske industrije, Jugu 55, vodile žestoke međusobne duele, tako da je borba u donjem delu generalnog plasmana veoma aktivna.

Image 

Zbog ozbiljnog oštećenja prilikom izletanja na petom brzinskom ispitu drugog dana neće voziti posade Nikola Miljković/Nebojša Pejičić i Đanluka Roko/Jovan Isailović. Srđan Višnjić i Rajko Lukić nisu na startnoj listi zbog ličnog nezadovoljstva.

Deseti brzinski ispit Košutnjak, odnosno prvi drugog dana zakazan je za 10. 24 časova, slede Lisović i Avala i tako još jedan krug. Idealno vreme za prvu posadu na ciljnoj rampi na Trgu Republike je 17.01 sati, gde će se i održati ceremonija dodela pehara.

Izvor: Srpski Automobilski Savez

Fotografija: Goran Perović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here