Predstavljanje: A1 Grand Prix

0
9303
whatisa1.jpg

U nedelju je održana četvrta trka novog šampionata pod imenom A1 Grand Prix. Zamišljen je kao konkurencija Formuli 1, nudeći ono što najprestižnijem auto takmičenju nedostaje. To su jednaki timovi sa identičnim bolidima i relativno niski troškovi učestvovanja, a publici blisku borbu sa dosta preticanja i dosta jeftinije ulaznice.


Ono što daje posebnu draž takmičenju jeste da svaki od 25 timova koji se tamiče predstavlja jednu naciju. Nažalost, teško je poverovati da će SCG uskoro uzeti ucešće u A1, jer je za jednu sezonu potrebno obezbediti skoro 15 miliona $. To je 4 % procenjenog Ferarijevog budžeta za sezonu F1, ali i dalje predstavlja veliki izazov za siromašnije nacije. Neke su našle rešenje u sponzorima, a medju njima ima dosta zanimljivih imena. Nekoliko timova poseduju bivši vozači F1: Niki Lauda (Austrija), Alan Jones (Australija), John Surtees (V. Britanija) i Emerson Fittipaldi (Brazil).

Fudbaler Real Madrida Ronaldo je suvlasnik Brazilskog tima dok portugalski tim ima dva vlasnika. To su igrač sredine terena milanskog Intera Luis Figo i trener Mančester junajteda Karlos Keiroš. Vlasnik nemačkog tima je menadžer Mihaela Šumahera Vili Veber.

Idejni tvorac i suvlasnik A1 šampionata je Sheik Maktoum bin Hasher bin Maktoum Al Maktoum, a njegov partner je južnoafrički preduzetnik portugalskog porekla, Tony Teixeira. Texeira je izjavio da su troškovi pokretanja šampionata iznosili oko 500 miliona dolara što je godišnji budžet jačeg f1 tima što govori o pristupačnosti, a potrudli su se i da olakšaju ulazak u takmičenje siromašnijim zemljama. Troškovi ulaska se kreću od navedenih 15 do 50 miliona za najbogatije zemlje.

12.jpg

Pored navedenog, oni su izjavili da A1 tamičenje treba da pruži šansu talentima, ali i da okupi neka od poznatih imena auto sporta. I zaista, nakon par trka takmičenju su se pridružila dosta poznata imena, ali su na površinu isplivali i neki od jako talentovanih momaka. Takmičenju se stalno priključuju novi takmičari, a drugi odlaze tako da je teško prezentovati tačnu listu vozača.

 

TIMOVI   I  VOZAČI


Image

1. FRANCUSKA

fra_logo.jpg

Vozači: Nicholas Lapierre i Alexandre Premat

lapierre.jpgpremat.jpg

 

 


 

Image

2. BRAZIL

logo.jpg

Vozači: Nelson Piquet Jr. i Joao Paulo de Oliveira

pike.jpgjoao_paulo_de_oliveira.jpg

 

 


 

Image

3. ŠVAJCARSKA

logo1.jpg

Vozači: Neel Jani
neel.jpg

 

 


 

Image

4. VELIKA BRITANIJA

logo2.jpg

Vozači: Robbie Kerr i Alex Lloyd

kerr.jpgalex_lloyd.jpg

 

 


 

Image

5. PORTUGAL

logdo.jpg

Vozači: Alvaro Parente i Joao Urbano

alvaro_parente.jpgjoao_urbano.jpg

 

 


 

Image

6. KANADA

logow.jpg

Vozači: Sean MacIntosh

sean_mcintosh.jpg

 

 


 

Image

7. HOLANDIJA

logoh.jpg

Vozači: Jos Verstappen i Jeroen Bleekemolen

verstappen.jpgjeroen_bleekemolen.jpg

 

 


 

Image

9. NOVI ZELAND

logon.jpg

Vozači: Matt Halliday i Jonny Reid

matt_halliday.jpgjonny_reid.jpg

 

 


 

Image

10. AUSTRALIJA

logoa.jpg

Vozači:  Christian Jones i Will Davison

jones.jpg

 

 


 

Image

11. AUSTRIJA

logoaustr.jpg

Vozači: Mathias Lauda

lauda.jpg

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here