FIA WEC: Toyota pobedila Audi u Brazilu!

0
960
Image

 

Posada TS 030 Hybrid LMP1 prototipa je zabeležila svoju prvu pobedu u FIA WEC takmičenju. Na ovaj način Toyota se pridružila malom broju fabrika koje mogu da kažu da su pobedile Audi. Odličan rezultat za tek treće trkačko pojavljivanje ovog prototipa.

Zanimljive borbe su se vodile u svim klasama i pored toga što je na stazi dugačkoj 4,3km bilo relativno malo posada za FIA WEC uslove – 28. Ova trka je označila povratak Le Mans prototipova na stazu Interlagos nakon pet godina pauze, a koja je tada bila deo LMES šampionata.

Image

Image

 

U LMP1 klasi, očekivano, borba se vodila između Toyote i Audija, dok su borbu u klasi privatnih timova vodile Strakka, JRM i dve Rebellion Racing posade. Lucas di Grassi se pridružio Audi Sport timu kao treći vozač posade #2 koju sačinjavaju Allan McNish i Tom Kristensen. I upravo je brazilski vozač bio najbrži Audi vozač na kvalifikacijama, ostavivši iza sebe kolege u e-tron quattro prototipu. Međutim, Alex Wurtz je bio taj koji je bio najbrži na kvalifikacijama.

Image

 

Toyota posada #7 je bila veoma brza i tokom celog toka trke njeni vozači nisu napravili niti jednu ozbiljnu grešku. Konstantno bržim krugovima nego Audi posade, japanska posada je uspevala da iz kruga u krug povećava prednost, koja im je bila preko potrebna za finiš trke kada bi Audi trebalo da „unovči" svoju prednost na polju ekonomičnosti. Nekoliko grešaka koje je napravio Tom Kristensen, kao i izlazak sigurnosnog vozila koje je japanskoj posadi donelo dodatnih 20 sekundi prednosti je bilo dovoljno da Toyota Motorsport tim spremno dočeka kraj trke sa dovoljno prednosti da nadomeste njihov manjak ekonomičnosti i potrebu za jednim dodatnim odlaskom u boks. Pobeda

U LMP2 klasi borba je bila vrlo žustra, ali je već na početku trke veći broj posada ispao iz konkurencije nakon što je došlo do incidenta u prvom krugu nakon kojeg je teže oštećen Gulf Racing prototip, a iz trke je ispala posada GTE Am Krohn Racing tima. Posada ADR-Delta tima, nakon pobede na Silverstonu, je očekivala mnogo ali su greške koštale tim dosta vremena, tako da su vozači britanskog tima završili na poziciji 12 (5. u klasi).

OAK Racing #35 posada je vozilao odlično veći deo trke, ali ulaskom Domink Kreiheimer-a stvari kreću nizbrdo nakon nekoliko njegovih grešaka, da bi na kraju problemi sa prototipom tim pomerili u donji deo LMP2 klase.

Sa druge strane, Starworks Motorsports posada je vozila odlično, tako da je Acura ARC 03b došla do punog izražaja ostavivši iza sebe čitav niz Nissan pogonjenih prototipova. Druga posada OAK Racing tima, #24, je u završnici trke iskoristila dosta problema kod konkurenata i uspela da trku završi na podijumu.

Image

Image

 

U GTE Pro klasi opet loše izdanje za Felbermayr, jedini tim koji brani boje Poršea. Aston Martin Vantage V8 posada je bila najbrža na kvalifikacijama, ali jako ekonomični F458 je bio i veoma brz, tako da su borbe između vozača ove dve posade bile skoro pa konstantne tokom 6 časova trke.

U GTE Am klasi najbrži su bili vozači tima Larbre Competiton, koji su sa Corvette C6.R ZR1 dominirali tokom trajanja trke, ne dozvoljavajući posadi Felbermayr #88 da ih ugrozi. Treće mesto je pripalo drugoj posadi Larbre Competition tima, dok je četvrto mesto pripalo posadi #61 AF Corse-Waltrip, koja je učestvovala u incidentu na početku trke, imala jedno pucanje zadnje gume i nekoliko izletanja. Odličan rezultat, imajući u vidu turbulentnu trku za ovu posadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here