2013 Land Rover Freelander 2

0
1621
12landrover_lr20.jpg
NAS SPONZOR

Uporedo sa redizajniranjem top modela Range Rover, britanski proizvođač izvršio je i osvežavanje manjeg Freelandera 2, koji za sledeću sezonu dobija mnogo luksuzniju unutrašnjost. Redizajn detalja na karoseriji, unapređeni motori i bogatije opremljena kabina omogućiće da se Freelander 2 bolje uklopi u ostatak ponude Land Rovera, koja se sa svakim novim modelom sve više orijentiše prema premijum segmentu.

 

Kupci Freelandera 2 i dalje mogu da biraju između dva vrhunska i prefinjena dizelska motora. Prvi je 2,2 litarski TD4 koji isporučuje 150KS ili 190KS u kombinaciji sa pogonom na svim točkovima. Drugi agregat je ekonomičniji 2,2 litarski eD4 sa 150KS i pogonom na prednjim točkovima. Ovaj motor kombinuje se sa šestostepenim manuelnim menjačem i sistemom stop/start, zahvaljujući čemu postiže potrošnju od samo 6 litara na 100km i emisiju od 158g/km CO2. Ovi dizelaši osveženi su novom turbinom 2011. godine, a maksimalni obrtni momenat im je povećan na 420Nm. Ostvareno je i smanjenje buke pri radu motora za 2dB.

12landrover_lr21.jpg
 

Novi Freelander 2 dolazi sa Land Roverovim Inteligentnim sistemom za upravljanje snagom (IPSM), koji omogućava punjenje akumulatora radom alternatora samo kada automobil usporava, što doprinosi štednji goriva.

Kod 4×4 pogona, kvačilo kontinuirano prilagođava obrtni momenat koji se šalje na prednju i zadnju osovinu u skladu sa potrebama. U normalnim okolnostima, poput vožnje na asfaltu, veći deo snage šalje se na prednje točkove. Novom Freelanderu je za ubrzanje od 0 do 100km/h potrebno oko 8,2 sekundi i može da dostigne maksimalnih 200km/h.

12landrover_lr22.jpg
 

U automobil je ugrađen i Land Roverov Terrain Response sistem, koji je koristan za vožnju van asfalta, kada ova tehnologija automatski prilagođava rad motora, menjača, kvačila i šasije uslovima koje zadaje teren. Ovaj sistem usklađen je sa tehnologijom koja pomaže vozaču pri spuštanju niz strme deonice i automatski ograničava brzinu u takvim situacijama.

12landrover_lr23.jpg
12landrover_lr24.jpg
 

Interijer sada odiše premijum ugođajem po ugledu na model Range Rover Evoque i četvrtu generaciju Range Rovera. Kabina ima novu centralnu konzolu sa sedmoinčnim ekranom osetljivim na dodir za info-zabavne sadržaje. Drugi petoinčni ekran je deo instrument table i na njemu se prikazuju primarni podaci o radu vozila. Originalni kontroler sistema Terraine Response zamenjen je tasterima na modelu za 2013. godinu.

Standardni deo opreme su kožna sedišta koja se pomeraju radom elektro-motora, dvostruki šiber na krovu, taster za startovanje motora i 18-inčni aluminijumski naplaci. Opciono se mogu dobiti premijum audio sistem marke Meridian snage 380W ili 825W sa 17 zvučnika, sistem za glasovne komande i kamera za pogled unazad.

Prethodni tekstSrpski stunter šampion Mađarske
Sledeći tekstPedeset godina Opelovog kompaktnog sedana