NK TEST: Renault Koleos 2.0 dCI 4×4 BVA

Kompakt SUV vozila nisu baš sinonim praktičnosti niti pragmatičnosti. Neudobni su, troše više goriva, nisu previše prostrani niti imaju veliki prtljažni prostor. Zbog čega onda svi proizvođači beleže odlične prodajne rezultate u ovom segmentu?

Posle kompakt segmenta, kompakt SUV je jedan od najkonkurentnijih segmenata vozila. Nissan, recimo, ima Qashqai i X-Trail, iako nema niti jedno vozilo u ponudi kada je u pitanju kompakt klasa vozila. I pored toga, članica RN Alijanse beleži odlične prodajne rezultate. To govori o činjenici koliko je kompakt SUV segment zapravo bitan ne samo na evropskim, već i na svim drugim svetskim tržištima.

Image

Da podsetimo, Dragan “Floyd” Nikolić je, kao promoter marke Renault, odabrao Koleos kao svoje prevozno sredstvo pre neku godinu, pa smo sada imali priliku da pokušamo da rasvetlimo zašto bi “Brana” vozio terensko vozilo, a ne nešto od “abartovanih” mašina?

dragan nikolic

Šalu na stranu, Koleos je bio na testu nešto duže nego što je uobičajeno, tako da smo se zdušno trudili da ga vozimo u svim raspoloživim uslovima. Trebate imati na umu našu politiku da terenske aspekte test vozila ne proveravamo, zato što i dalje zastupamo tezu da većina terenskih vozila zapravo jako retko silazi sa asfalta (ako ne računamo gradske zelene površine).

Koleos na testu je bio u top opremi koja je pored Privilege paketa opreme imala 4×4 pogon i šestostepeni automatski menjač uparen sa 2.0 dCi 150 pogonskim agregatom.

Istorijat

Prvu generaciju modela Koleos smo najavili još 2007, a zvanično je predstavljena 2008. godine i to je još jedan automobil iz Reno ponude koji koristi Samsung platformu (QM5). Prvi Koleos je dobio maksimalnih 5 Euro NCAP zvezdica, a aktuelni model još uvek nije prošao kroz test sigurnosti Euro NCAP organizacije (u trenutku pisanja teksta).

dve generacije koleosa

Prodaja Koleosa na globalnom nivou je rasla od oko 20.000 vozila u 2008, pa do skoro 40.000 u 2010. Prva polovina 2011. godine je imala za 51% kupaca nego u istom periodu protekle godine, tako da je potražnja za Koleosom u stalnom porastu.

Prvu generaciju su pogonili identični agregati, baš kao što je i ostatak pogona bio identičan ovome koji je u modelu za 2012.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -