Prvi utisci: Toyota GT86

0
1907
Image

 

Novi "Hačiroku" je stigao. Automobil koji je tokom 80-tih imao neverovatnu popularnost na matičnom, japanskom tržištu, kao i na drugim tržištima gde su se ovi automobili prodavali. Naslednik je, bezmalo 20 godina, kasnije stigao i na naše tržište, a Marko Todorović i ja smo imali priliku da ga vozimo.

2 dekade kasnije, reinkarnacija AE86 modela je umesto originalnih 1,6 sada pogonjena 2,0 litarskim agregatom. U današnje vreme jednostavno nije moguće ponuditi kupcima automobil težak ispod 1000kg, tako da je neminovnost povećanje zapremine, kako bi se odnos snaga/težina zadržao na sličnom nivou.

Image

 

Već na osnovu onoga što smo znali tokom protekle godine, tokom koje smo imali prilike da vidimo nekoliko koncept vozila, GT86 se odlikuje zaista zanimljivim karakteristikama koje je jako teško naći u novom automobilu, a još teže ukoliko taj automobil treba da bude relativno pristupačan.

Kao što sam i očekivao, reper koji je postavila Honda S2000 je i dalje nedodirljiv i to ne samo kada se govori od 120KS/l, već i kada su u pitanju drugi aspekti. Ali… GT86 je opasno blizu tome, a treba imati u vidu da S2000 ne možete više kupiti, tako da jedini ozbiljan kandidat ostaje samo BMW Z4, koji je daleko skuplji.

Peugeot RCZ, i pored odličnih rezultata na Nordšlajfu i VLN, sa dizel motorom više liči na rođendanski poklon bogatoj 18-godišnjakinji nego izbor sportskog entuzijaste, tako da ga ne smatramo za ozbiljnog konkurenta GT86-ici.

Odmah nakon prezentacije, počinju test vožnje na stazi Navak, a dok mi čekamo naš red, koristimo priliku da sednemo u jedan od tri automobila koji nije bio na stazi i isprobamo ga „na suvo".

Sedanje….pun pogodak. Upadam, bukvalno, u dobra, nisko postavljena, sportska kožna sedišta. Noge su skoro pa horizontalne, menjač je baš tamo gde pada ruka. Vrlo dobro! Sa moje desne strane sedi kolega kome se takođe cakle oči – uobičajen simptom za svakog ljubitelja autombila nakon kontakta sa sporskim vozilom. To što sam 190cm visok ne pravi nikakav problem u smeštanju. Prvi utisak odličan.

Image

 

Ni Subaru, a ni Tojota do sada nisu ponudili menjač koji bi me oduševio. Ovaj u GT86 takođe ne daje znakove da je najbolji koji sam imao prilike da probam. U skladu sa time, i dalje žalim za neprikosnovenim menjačem iz S2000. Daleko da je ovaj loš, samo mu fali još malo da bi bio idealan. Dobro je pozicioniran, kratkog je hoda, tvrd je kako se očekuje. Kvačilo je moderno mekano i linearno. I ovde GT86 beleži dobre ocene.

Daću nešto detaljniji izveštaj o vožnji automobila, zato što ne očekujemo ovaj automobil na testu. Tojota Srbija me je iznenadila činjenicom da su uopšte prikazali automobil u ovakvom maniru, a pokazatelj koliko je to bilo teško je činjenica da su na testu bili po jedan automobil sa srpskim, slovenačkim i hrvatskim tablicama.

{youtube}PfcYakIkG04?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Za volanom, situacija se nije promenila. Nakon jednog brzog kruga koji je odvezao instruktor, red je na mene. Elektronika je u sportskom režimu, tako da je moguće isprovocirati automobil u određenoj meri, ali ne previše. Kako nismo imali mnogo vremena da se upoznamo sa automobilom, niti mnogo krugova na raspolaganju (2), cilj moje vožnje nije bio da se sustignem tempo instruktora, već da isprobam kakav je GT86 zaista, ako je to moguće isprobati za tako kratko vreme.

Motor proizvodi čudan zvuk, moram da primetim. Ni blizu upečatljivom zvuku koji proizvodi sličan blok u WRX/STI mašineriji (kompletnu mehaniku je razvijao Subaru), tako da sam tu bio malo razočaran, ali posle vožnje je ipak dobio dobru ocenu, kada je akustika u pitanju.

Što se snage tiče, ima je dosta na svim obrtajima što verovatno treba pripisati D4S direktnom ubrizgavanju, jedinom tehničkom aspektu koji je Tojota ugradila u mehaniku GT86. Motor vrlo lepo vuče od niskih obrtaja i brzo stiže do blokade, baš kao što se i očekuje od ovakvih mašina. Kočnice su jako dobre, a u kombinaciji sa, očigledno, dobro izbalansiranom šasijom koliko god agresivni na kočnici bili – auto je i dalje postavljen kako želite. Ovo sigurno treba zahvaliti dobrom odnosu težina, tako da na agresivnom kočenju prednji deo postane taman toliko teži koliko mu je i potrebno da bi kočioni sistem bio maksimalno efikasan.

{youtube}ZRfGWes9-j8?qv=hd720|640|360{/youtube}

Auto pri brzim ulascima u krivine ima blagu tendenciju podupravljanja, da bi nakon toga zadnja vuča to pretvorila u preupravljanje – u onoj meri u kojoj elektronika to dozvoljava. Sa druge strane, agresivno "abgasovanje" će odmah isprovocirati zadnji deo da "iskoči", koliko god se elektronika trudila.

Krug se završava brzo. A onda i još jedan. Kolega Marko je nešto kasnije sedeo za volanom modela koji je imao automatski menjač. Prilično razočaravajući osećaj koji definitivno govori da je automatski menjač samo za one vozače koji žele ovaj automobil kao "aksesoriju", a ne kao alat koji zahteva čvrstu ruku.

Svi prisutni su konstatovali kako automobilu fali snaga. I mi smo bili istog mišljenja, ali što je prolazilo više vremena, utisak je da je tih 200KS prava mera. To znači da će vozač ovog automobila morati da daje 100% svojih mogućnosti da bi koristio ono što odlične vozne karakteristike GT86. Ukoliko niste u "borbenom režimu", na magistrali će vas snažniji 2.0 TDI modeli sa dosta lakoće ostavljati u oblaku dima, dok će benzinski turbo sportisti (recimo, skoro testirani Renault Megane RS) ostavljati iza sebe sa jako malo vozačkog truda – bez obzira da li dajete sve od sebe ili ne.

Međutim, niko od njih ne može da pruži ono što GT86 može – radost zadnje vuče, kontrolisanog slajda i vrhunsko zadovoljstvo prilikom perfektne egzekucije prolaska šikane pod kontrom. Što se nas tiče, 32.000€ koji teško da mogu biti bolje uloženi, ako ste zaista pravi ljubitelj ovakvog izazova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here