Predstavljena Toyota GT86

0
2177
gt86_0.jpg

 

Dugo očekivani sportski nastrojen član Tojota familije predstavljen je novinarima na stazi NAVAK u Subotištu. Tojota GT 86 ima zadatak da ovom Japanskom proizvođaču vrati sportski duh koji mu je nedostajao prethodnih godina. 

 

Tojota je dugo godina bila bez predstavnika na polju sportskih kupea, još od 2006. godine kada je obustavljena proizvodnja Celica modela. Posle par godina koje su teško drmale auto industriju Tojota se odvažila i na salonu automobila u Tokiju predstavila koncept sportskog automobila pod radnim nazivom FT-86 G Sport. Sledeće godine na salonu u Ženevi predstavlja koncept FT-86 II, da bi iste godine na salonu u Tokiju predstavila konačnu verziju GT86 modela, a tokom prošle godine maskirani serijski model je uveliko viđan na evropskim putevima. Treba napomenuti da je ovaj auto rezultat saradnje dva Japanska giganta, Tojote i Subarua. Jedan od  doprinosa Tojote na zajedničkom razvoju bio je sistem ubrizgavanja D-4S, koji za zadatak ima da "hrani" gorivom atmosferski bokser motor, snage 200ks koji potiče iz Subarua. 

 

gt86_3.jpg
gt86_4.jpg

Prezentacija modela organizovana je na trkačkoj stazi NAVAK u Subotištu, reklo bi se prirodnom okruženju za ovakav tip automobila. Kratko upoznavanje sa izloženim modelima pružilo je priliku prisutnima da sagledaju izizetno agresivne linije koje krase GT86. Dosta oštro dizajnirana prednja svetlosna grupa, veliki gril i široki likovi oko točkova govore da je namena ovog automobila sportska vožnja. Nakon upoznavanja usledila je prezentacija čiji je domaćin bio direktor Tojota Srbije, Boban Radoičić, koji je otkrio šta se sve krije ispod te agresivne spoljašnosti GT86-ice. Pored toga prisutni su imali priliku i da se prisete nekih izuzetno značajnih sportskih modela Tojote, koji su inženjerima služili kao ideje vodilje prilikom konstruisanja GT86 modela.  

 

gt86_1.jpg

 gt86_2.jpg

 

Test vožnja je usledila nakon prezentacije i tu su prisutni imali priliku da se bliže upoznaju sa performansama ovog modela. Ono što se prvo nameće prilikom postavljanja u sedište je savršena pozicija za upravljačem. Naime, kada se udbno smestite u sportka sedišta stiče se utisak da vozač i automobil postaju jedno, i to je najveći adut ovog modela.

 

gt86_5.jpg
gt86_6.jpg

 

Sva tehnička rešenja koja su implementirana u ovaj auto, počevši od bokser motora postavljenog napred, preko menjačke kutije postavljene dosta nisko i pogona na zadnju osovinu, govori u prilog tome da je ovaj model zaista namenjen jednostavnom uživanju u vožnji. Ukupno su tri modela bila izložena od toga dva sa mnuelnim šestostepenim menjačem i jedan sa automatskim, koji je preuzet sa Leksus IS-F modela. Trkačka staza je mesto gde se ovaj model oseća kao kod kuće jer pruža vozaču mnogo razloga za zadovoljstvo u vožnji, a ljudi iz Toyote i Gazoo Racing tima su ovo tokom maja meseca sproveli u delo učestvujući sa dva GT86 vozila na 24 časa Nordšlajfa, gde su osvojili pobedu u SP3 klasi.  

gt86_7.jpg
gt86_8.jpg

U skladu sa Tojotinom filozofijom prilikom konstruisanja sportskih automobila, ni ovde nije akcenat na sirovoj snazi motora većna savršenom balansu i šasiji koja dozvoljava razne "igrarije" sa automobilom. Po rečima g. Boban Radoičića cilj Tojote je da u Evropi 2013. godine proda 15.000 primeraka GT86 modela. Ranije smo pisali o očekivanoj ceni ovog modela u Evropi, dok je cena na našem tržištu otkrivena na kraju prezentacije. Cena GT86-ice u Srbiji iznosi od 30.000 pa do nešto manje od 33.000 €, u zavisnosti od odabranih opcija. Prodaja na domaćem tržištu je već počela, a za detalje i test vožnju možete posetiti sajt uvoznika

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here