Renault planira premijum marku

0
872
12renault_initiale0.jpg

Renault planira pokretanje premijum marke radnog imena „Initiale Paris", kojom bi, prema pisanju francuske štampe, dopunio svoju ponudu, uz automobile ostalih marki koje rade pod njegovim okriljem.

 

Ukoliko plan bude realizovan, francuski proizvođač kompletirao bi katalog sa ukupno četiri marke – Renault za mejnstrim automobile, Dačija za niskobudžetna vozila, Alpine za sportske modele i „Initiale Paris" za premijum segment.

Ovaj potez bio bi reakcija na Citroenov uspeh sa linijom DS, a Renault bi iskoristio potražnju za luksuznim automobilima na velikom kineskom tržištu. Glavni operativni zvaničnik Renaulta Karlos Tavares izjavio je da će odluka o novom planu biti donesena u drugoj polovini godine.

12renault_initiale1.jpg
 

Ime „Initiale" prvi put je upotrebljeno za Renaultov koncept luksuznog automobila 1995. godine, ali pokušaj ulaska u segment luksuznih automobila sa modelima Avantime i Vel Satis nije bio uspešan.

Ranije ove godine, Tavares je izjavio da će Renaultov premijum model biti zasnovan na platformi Mercedesa E klase, dok će dizajn karoserije i interijera odraditi francuska kompanija. Za sada nema informacija o izvoru pogonskih agregata za ovaj model, ali to bi mogao da bude Infiniti, koji posluje u sastavu grupacije Renault-Nissan.

Renault će verovatno dobiti pristup platformi aktuelne Mercedesove E klase, koja će biti zamenjena Mercedesovom novom modularnom arhitekturom. Mercedes i Renault imaju nekoliko zajedničkih projekata. Među njima je Renaultov 1,5 litarski dizel motor koji se koristi u Mercedesovoj A i B klasi, a postoje i planovi o proizvodnji modela Twingo i Smart Forfour sledeće generacije na istoj platformi u Renaultovoj fabrici u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here