Novi Mercedes-Benz Citan

0
1653
merc01.jpg
NAS SPONZOR

 

Snažan, a ipak kompaktan, što ga čini posebno pogodnim za gradsku upotrebu – po prvi put, Mercedes-Benz portfolio dostavnih i kombi vozila sadrži i namensko dostavno vozilo za urbane sredine. Sa svojim impresivnim kvalitetom i dinamikom vožnje, uzornom bezbednošću i ekonomičnošću i uz visok nivo svestranosti i robustnosti, novi Mercedes-Benz Citan je zaista profesionalno gradsko dostavno vozilo.

 

Zahvaljujući svojoj svestranosti i prilagodljivosti, novi Mercedes-Benz Citan zadovoljava širok spektar komercijalnih primena. Zasnovan na lakom dostavnom vozilu, ovaj gradski dostavni kombi je dostupan u tri različite dužine: 3.94 m, 4.32 m i 4.71 m.

 

merc02.jpg

 

U ponudi će se takođe naći varijabilno vozilo Citan Mixto sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila, žičanom pregradom prema tovarnom prostoru i dvoje kliznih vrata. Ovo vozilo se zasniva na ekstra-dugačkoj varijanti. Treća osnovna verzija je Citan putnički kombi, takođe sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila i, po izboru, kliznim vratima na obe strane vozila, ali ovog puta sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem. U zavisnosti od modela, na raspolaganju su tri različite mase vozila u opsegu do maksimalne dozvoljene bruto mase vozila od 2200 kilograma.

Kao alternativa standardnim dvokrilnim vratima u zadnjem delu vozila, Mercedes-Benz će isporučivati Citan sa podiznim vratima sa širokim otvaranjem. Krovne šine dostupne kao dodatna oprema povećavaju fleksibilnost, kao i dodatni nosač za merdevine za lako dostavno vozilo kako bi se olakšao prevoz  izuzetno dugačkih predmeta.

 

Kao i kod svih Mercedes-Benz vozila i Citan raspolaže sa sveobuhvatnom bezbednosnom opremom. Gradski dostavni kombi se u standardnoj opremi isporučuje sa elektronskim programom kontrole dinamičke stabilnosti vozila ADAPTIVE ESP®, koji uzima u obzir i teret koji se prevozi. Pomenuti inovativni sistem dinamičke kontrole upravljanja u novom Citan-u kombinuje funkcije uređaja protiv blokiranja ABS®, kontrola nad i podupravljanja VDC® (Dinamička kontrola vozila), kao i TCS® (Sistem kontrole prijanjanja). Takođe obuhvata ASR® (Sistem kontrole proklizavanja) i kontrolu obrtnog momenta prilikom vožnje i kočenja.

 

merc04.jpg

 

U furgonu, potpuni pregradni zid štiti vozača i suvozača od proklizavanja ili prevrtanja tovara. U zadnjem delu vozila su smeštene alke za obezbeđivanje tovara. Plastificirana podna obloga i delimična oplata sprečavaju da predmeti sa oštrim ivicama oštete karoseriju u tovarnom prostoru.

 

Citan se na prvi pogled prepoznaje kao Mercedes-Benz zahvaljujući karakterističnom izgledu vozila. Hromirana zvezda, simbol brenda, je samouvereno postavljena naspram istaknute, robustne maske hladnjaka sa tri sportske perforirane lamele. Ništa manje upadljiva su prednja svetla Citana i izražen V-oblik poklopca motora sa svojim jasno definisanim ivicama.

 

Trapezoidni oblik maske hladnjaka na braniku naglašava širinu i snažan utisak koji Citan ostavlja. I ova karakteristika je trenutno jedna od tipičnih stilskih elemenata brenda, od najnovijih Mercedes-Benz automobila u kompaktnoj klasi pa sve do novog Actros kamiona.

 

Podjednako prepoznatljiva, unutrašnjost novog Mercedes-Benz Citan kombija je opremljena u skladu sa najvišim standardima. I vozač i suvozač uživaju u tvrdim, komfornim tapaciranim sedištima. Anatomski naslon sedišta pruža bočno podupiranje, obezbeđujući komfor i bezbednost. Oslanjajući se na tipične odlike dizajna brenda, tkanine sedišta su prijatna na dodir i propuštaju vazduh, a takođe se lako održavaju i vrlo su izdržljiva.

 

Izbor motora je širok. Tri turbodizel motora sa visokim obrtnim momentom i direktnim ubrizgavanjem sa snagom od 55 kW (75 KS) do 81 kW (110 KS) i benzinski motor sa punjačem koji isporučuje 84 kW (114 KS) ispunjavaju sve standardne zahteve. Svi dizel motori imaju filter čestica čađi u standardnoj opremi. Snaga se na prednje točkove prenosi putem menjača sa pet i šest stepeni prenosa sa joystick ručicom postavljenoj na dohvat ruke na centralnoj konzoli.

 

Razvojni tim Mercedes-Benz Citana je posebnu pažnju posvetio upravljanju kako bi se obezbedila optimalna kombinacija vozne dinamike, okretnosti i komfora vožnje. Direct-Steer sistem je precizan i osetljiv, a oslanjanje, prigušenje i stabilizatori su precizno usklađeni.

 

Bilo da je prazan ili natovaren, novi Citan je istinski Mercedes-Benz, koji nudi preciznost, bezbednu vožnju i glatko rukovanje na koje su vozači Sprintera i Vita navikli.

 

merc03.jpg

 

Izuzetna ekonomičnost je još jedan zaštitni znak novog Citan-a. Pored dugih servisnih intervala do 40,000 km ili dve godine, pomenuta ekonomičnost se odnosi i na potrošnju goriva. Faktori koji na to utiču su ekonomična pogonska grupa zajedno sa standardnim elektrohidrauličnim upravljanjem.

Indikator stepena prenosa u standardnoj opremi pomaže vozačima novog Citana da usvoje ekonomičan stil vožnje. Dispečeri voznog parka su u mogućnosti da dodatno povećaju efikasnost novog Citana putem limitera brzine koje se podešava u fabrici.

 

Citan sa benzinskim motorom se isporučuje sa BlueEFFICIENCY paketom u standardnoj opremi, dodatna oprema za verzije sa dizel motorom. Između ostalog, pomenuti paket obuhvata ECO start/stop funkciju, upravljanje baterijom i generatorom, a u zavisnosti od varijante, optimizovane pneumatike sa smanjenim otporom kotrljanja koji dodatno smanjuju potrošnju goriva.

 

Za novi Mercedes-Benz Citan smo pripremili atraktivne, po meri skrojene ponude za finansiranje i usluga. Pomenuti aspekti su vrlo važni našim kupcima, tako da novi Citan poentira zahvaljujući uobičajenoj, sveobuhvatnoj kompetentnosti Mercedes-Benz dostavnih i kombi vozila.

 

Izvor: Mercedes-Benz Srbija

 

Prethodni tekstHonda – sistem za sprečavanje saobraćajnih gužvi
Sledeći tekstPeking: Nagrada za MG Icon koncept