Muzej Enzo Ferrari otvoren u Modeni

0
785
12muzej_enzoferrari0.jpg

U Modeni je otvoren muzej posvećen životu i radu Enza Ferrarija, udaljen dvadesetak kilometara od muzeja posvećenog automobilima poznate marke.

 

Gradnju muzeja počeo je arhitekta Jan Kaplicky, osnivač kompanije Future Systems, a posle njegove smrti 2009. godine posao je nastavila kompanija Shiro Studio iz Londona. Muzej se sastoji od dve zgrade, koje kombinuju nasleđe brenda Ferrari sa konstantnom željom za inovacijama.

12muzej_enzoferrari1.jpg
12muzej_enzoferrari3.jpg

 

Bivša kuća i radionica Enza Ferrarija pretvorene su u galeriju dužine 40 metara, a drugi deo kompleksa čini potpuno nova zgrada sa žutim krovom od aluminijuma površine 3300 kvadratnih metara, čiji je dizajn inspirisan Ferrari logom i usisnicima vazduha na poklopcu motora. Imitacije usisnika omogućavaju prirodan protok svežeg vazduha i dnevne svetlosti, dok se istovremeno ističu estetske vrednosti automobilskog dizajna. U ovom objektu izložen je 21 automobil, motori i ostali eksponati vezani za automobilsku istoriju ovog kraja, od uličnog kruga u Modeni do Scagliettija, Maseratija, Paganija, De Tomasa, Lamborghinija i Alfa Romea.

12muzej_enzoferrari2.jpg
12muzej_enzoferrari5.jpg
12muzej_enzoferrari4.jpg

 

Visina unutrašnjeg prostora dostiže 12 metara, što je jednako visini obnovljene kuće u kojoj se nekada nalazila radionica. Dvospratnicu je sagradio Enzov otac tokom tridesetih godina 19. veka.

12muzej_enzoferrari6.jpg

 

Gradnju muzeja vrednog 18 miliona evra inicirala je grupa građana koja želi da privuče turiste u Modenu. Oni tvrde da automobilska marka Ferrari ne stoji iza ovog projekta i da ne glada blagonaklono na čitavu ideju. Muzej Enzo Ferrari otvoren je svakog dana osim na Božić i Novu godinu. Uz ulaznicu za ovaj muzej može se dobiti popust za ulaznicu za muzej sa Ferrarijevim automobilima u Maranelu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here