Mitsubishi Electric predstavio efikasniji elektro-motor

0
857
12mitsubishielectric_0.jpg

Baterije su obično u centru pažnje kada je reč o tehnološkom napretku električnih automobila, ali je kompanija Mitsubishi Electric unapredila sam pogonski agregat i napravila efikasniji elektro-motor, sa više snage u kompaktnom pakovanju.

 

Dizajn novog motora donosi novi inverter – elektronsku komponentu koja reguliše protok struje između baterija i motora – čime je smanjena veličina i masa pogonske jedinice, a time oslobođeno više prostora za putnike i prtljag.

12mitsubishielectric_1.jpg

Mitsubishi Electric navodi da su motor i inverter u postojećim sistemima odvojeni, ali da je prečnik cilindra novog invertera jednak prečniku motora, pa ove komponenete mogu da se koaksijalno spoje sa šasijom, čime se štedi prostor.

Pored manje težine i veličine, novost je i upotreba elektronskih kola od silicijum-karbida (SiC), umesto klasičnih silicijumskih kola, čime je gubitak energije umanjen za više od 50%. Novi čipovi se manje zagrevaju i tanji su od dosadašnjih. Manje upotrebljenog materijala znači manji električni otpor, a to smanjuje gubitak energije.

Mitsubishi navodi da su ova unapređenja rezultovala povećanjem magnetne efikasnosti i snage za oko 5% odnosu na dosadašnje elektro-motore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here