Pninfarina Battista – rekordno ubrzanje za EV

0
83
NAS SPONZOR

Električni hipermodel Pininfarina Battista je u okviru prezentacije u Indiji posetio je postrojenje za testiranje Natrak Indore i oborio ključne međunarodne rekorde ubrzanja zahvaljujući svojim izuzetnim performansama.

Battista ima istu osnovu kao Rimac Nevera, pa ne čudi što je postigao skoro identična vremena ubrzanja. Tokom testova, Pininfarina je prešao četvrtinu milje za samo 8,55 sekundi, nadmašivši Neveru i njenih 8,58 sekundi za delić sekunde i time postao najbrži serijski automobil na svetu.

Battista će biti ograničen na samo 150 jedinica po ceni od oko 2 miliona funti, a zasnovan je na šasiji od ugljeničnih vlakana koju je naručio hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Rimac. Baterija od 120kWh, električni motori i kondenzatori su takođe pozajmljeni, ali iako se većina njegove tehnologije deli, uloženo je mnogo truda da se osigura da vizija Battiste ostane čista. Kao rezultat toga, studio Pininfarina je uradio značajan posao na ukupnim proporcijama, pomerivši vetrobran napred za 180mm i stvarajući tradicionalnu italijansku siluetu superautomobila sa centralno smeštenim motorom.

Dva elektromotora su postavljena na svaku osovinu, od kojih svaki pokreće određeni točak i daje Battisti punu mogućnost vektorske raspodele obrtnog momenta, bez potrebe za teškim i složenim diferencijalima. Ukupna snaga je procenjena na 1873KS i zapanjujućih 2300Nm obrtnog momenta koji je dostupan od trenuta pokretanja vozila, što omogućava Battisti da postigne 100km/h za 1,86 sekundi i 200km/h za samo 4,75 sekundi. Pri ubrzanju od 0-100km/h automobl prlazi samo 31m, što je takođe rekord za električni automobil za serijsku proizvodnju.

Pininfarina navodi procenjenu maksimalnu brzinu od 347km/h (iako je na nedavnim testovima dostigao 355km/h), dok Rimac Nevera postiže 413km/h.

Prethodni tekstXiaomi ulazi u svet automobila
Sledeći tekstDS Esprit de Voyage