PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiKia Motors: Optima i Rio Sedan predstavljeni

Kia Motors: Optima i Rio Sedan predstavljeni

-

 

Kia Motors je predstavila još dva potpuno nova automobila – Optima i Rio Sedan. Nakon što u drugoj polovini protekle godine predstavljeni Sportage, Rio i Picanto, gama ove kompanije je skoro potpuno obnovljena.

 

Image

 

Gama ne samo da je obnovljena (novi Ceed će biti predstavljen u Ženevi za desetak dana, tako da očekujemo domaću promociju odmah nakon Ženeve), već su to automobili koji će u narednim godinama sigurno biti zaslužni za značajno podizanje renomea Kie kao automobilskog proizvođača.

 

{youtube}woZFwoyXV0c?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Da su evropski kupci veoma zadovoljni onime što nude Kia modeli (i po kojoj ceni),svedoče brojni oboreni proizvodni/prodajni rekordi u 2011, kao i česte informacije o proširenjima proizvodnih kapaciteta ili uvođenje novih smena u Kia fabrikama.

Image

Image

 

Kompanija Kia Motors je dva nova modela predstavila u svom prodajnom salonu, na Novom Beogradu, gde smo već imali priliku da vidimo novitete kao što su Picanto i Rio hečbek. Kia Sportage je svojom pojavom i sposobnostima bio predstavljen na zanimljivojoj lokaciji Salaša 84.

Poput ostalih modela, Rio Sedan i Optima se nude sa sedmogodišnjom garancijom koja nema ograničenje kilometraže tokom prve tri godine, dok tokom preostale četiri postoji limit od 150.000 pređenih kilometara.

Image

Image

 

Ono što je zajedničko za sve nove modele iz Kia ponude je vrhunska sigurnost – bilo pasivna, bilo aktivna. Oba modela se nude sa bogatom serijskom opremom koja sadrži minimum 6 vazdušnih jastuka, ABS, EBD, BAS, ESP, VSM, TCS, HAC i aktivne naslone za glavu. Tome treba dodati i dodatne sisteme koji se nude u višim nivoima opreme, ali je već bazna oprema zaista za pohvalu.

Image

Image Image

 

Rio Sport Sedan, kako je puni naziv limuzinske karoserije modela Rio, nudi značajno povećani putnički i prtljažni prostor zahvaljujući 32mm dužoj karoseriji koja svojom ukupnom dužinom od 4,365m zadire duboko u naredni, C, segment. Prtljažni prostor ima impresivnih 390l zapremine.

Za pogon Sport Sedan varijante se inicijalno nude samo benzinci, već poznati iz hečbek varijante modela Rio. Četvorocilindraši zapremine 1,25l (85KS/121Nm) i 1,4l (109KS/137Nm) se isporučuju u kombinaciji sa petostepenim i šestostepenim manuelnim menjačima, respektivno. Prosečna potrošnja za ove mode je deklarisana na 5 odnosno 5,3l/100km u proseku.

Image

 

Što se Optime tiče, novi „argument" kompanije Kia treba da napadne uporište značajnih igrača kao što su VW Passat, Ford Mondeo, Toyota Avensis i sličnih. Sudeći po tome da se ovaj model veoma uspešno prodaje na azijskim i američkom tržištu tokom protekle godie (hibridna varijanta od juna 2011), Kia je tek krajem protekle godine uspela da obezbedi dovoljne kapacitete kako bi se Optima našla u evropskim prodajnim salonima.

Image

Image Image

 

Optima nudi impresivne dimenzije (dužina 4845mm, širina 1830mm, visina 1455m, međuosovinsko rastojanje 2795mm) koje će pored solidnog prostora na zadnjoj klupi (putnici sa preko 185cm visine i dalje neće moći udobno da se voze, zbog niskog krova) nude i impresivnih 505l prtljažnog prostora.

Image

 

U početnoj fazi Optima će biti nuđena isključivo u kombinaciji sa 1,7 litarski CRDi agregatom (136KS/330Nm) koji će se isporučivati uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. U narednim mesecima u ponudi će se naći 2,0 litarski turbo dizelaš i benzinac.

Image

Image Image

 

Ono što je zanimljivo je da se Optima nudi u samo dva paketa opreme, s time da je bazna oprema zapravo spisak opreme dugačak nekoliko stranica. Bolji paket opreme je izuzetno bogat, a ono što moramo da istaknemo je prisustvo hlađenog vozačkog sedišta! Ova pogodnost se skupo plaća, čak i kada kupujete automobile čija cena sa lakoćom prelazi 100.000€ (primera radi, hlađenje kožnih sedišta se doplaćuje za Audi S7/S8).

Za detalje oko sadržaja opreme i aktuelne cene možete konsultovati sajt uvoznika ili to možete uraditi u stranicama našeg cenovnika (Rio, Optima).

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -