777 Motors najavio hipermodel od 7 miliona EUR

0
102
NAS SPONZOR

Monca će uskoro postati dom za još jedan hipermodel pravljen isključivo za staze. Kompanija 777 Motors, čiji je osnivač preduzetnik Andrea Levi, najavila je model 777, koji košta sedam miliona EUR.

Automobil je napravljen kroz saradnju mnogih entiteta u automobilskoj industriji i predstavlja trešnju na vrhu torte, s obzirom na to da kupac dobija mnogo više od ovog četvorotočkaša od 740kg. Kompletan paket obuhvata kućni simulator, specijalne trkače događaje, čak i opremu za pripreme za sile koje ovaj hipermodel može da generiše.

Levijeva ideja ja bila da automobil bude homologizovan samo za stazu i nesputan bilo kakvim regulativama. Inženjeri i stilisti su dobili priliku da budu ekstremni u svakom pogledu, pa je 777 na neki način pokretna laboratorija za nova rešenja koja bi sutra mogla da se nađu u automobilskom sportu ili regularnim superautomobilma.

777 ima karbonski monokok po FIA propisima, a oblikom podseća na LMP1 automobile. U poređenju sa tim trkačkim mašinama, 777 je manje ograničen regulativama, pa ima, na primer, tanka svetla koja zalaze u bokove i veliko zadnje krilo.

Kočnice, ogibljenje i menjač dolaze iz sveta trkanja, gde su razvijeni u saradnji sa mnogim partnerima iz endurans šampionata. Motor je 4,5 litarski V8 koji se vrti do 9000 obrtaja. Proizvodi 740KS, a u pogonu nema nikakve elektrifikacije da bi vozilo bilo što lakše. 777 je težak 900kg, što je više nego umereno za vozilo ovakvih performansi. Motor je dizajniran za upotrebu sintetičkog goriva, što smanjuje emisiju CO2 za 65% bez gubitaka u pogledu zvuka i performansi.

Hipermodel proizvodi 2100kg vertikalne sile koja ga pritiska pri maksimalnoj brzini od 370km/h, a u krivinama postiže 4G. To je dovoljno da krug na stazi Monca pređe za minut i 33 sekunde.

Biće napravljeno samo sedam primeraka, a isporuke počiju 2025. Prvi prototip će biti prikazan na autodromu Monca 2023. Svih sedam primeraka će biti stacionirani na Monci, a vlasnici će, kada god požele vožnju, imati na raspolaganju tim koji se brine o vozilu. 777 Motors će organizovati 14 specijalnih događaja u periodu od dve godine na kojima će vlasnici moći da voze svoje 777 na maksimumu.

Prethodni tekstBertone se vraća posle bankrota
Sledeći tekstGAC otvorio razvojni centar u Evropi