F1: Bikovi pokazali svoje „rogove“

0
1520
12f1_redbull.jpg
NAS SPONZOR

Ekipe Red Bul i Toro Roso su danas predstavile svoje bolide za 2012. godinu. Šampionska ekipa od prošle godine, ekipa Red Bula, bolid je predstavila online, dok je sestrinska ekipa, Toro Roso, svog "bika" predstavila na stazi Herez. 

 

Dizajn Red Bul RB8 bolida, koji je, naravno, potpisan od strane Adrijana Njujia, takođe karakteriše više puta viđen prednji kraj stepenastog oblika. Njuji je izjavio da je, i pored radikalno drugačijeg prednjeg dela bolida u odnosu na prošlogodišnji, ovo u stvari evolucija RB7 bolida iz 2011. godine. Njuji je naglasio i da ne zna koliko će zabrana usmeravanja izduvnih gasova ka difuzoru uticati na performanse boldia. Zanimljivi detalj na RB8-ici je malo drugačiji stepenast nos nego kod ostatka grida, naime uočava se jedan otvor na "stepenici" nosa. Njuji, kao mag dizajna bolida u F1, naravno, nije hteo da objašnjava svrhu ovakvog pristupa.

12f1_redbull1.jpg

"Izrada ovogodišnjeg bolida je prošla fenomenalno," izjavio je šef ekipe Kristijan Horner. "Mislim da smo dizajnirali i izradili bolid u veoma kratkom roku, u smešno kratkom roku. U sjajnoj smo formi pred prvi test." Drugi vozač ekipe, Mark Veber će imati priliku da testira bolid prva dva dana testiranja u Herez, dok će šampion, Sebastijan Fetel, preuzeti upravljač za druga dva dana testa.

12f1_str.jpg

Gust raspored prezentacije bolida danas upotpunila je ekipa Toro Roso, koja je na stazi Herez predstavila bolid oznake STR7. Bolid ekipe Toro Roso, takođe karakteriše stepenasti nos. Sada je jasno da sigurno polovina bolida u gridu ima ovakvo tehničko rešenje. Jedini do sada tim koji nije pristupio ovom obliku prednjeg dela bolida je Meklaren. STR7 će, šestu sezonu zaredom, pokretati Ferarijevi agregati, a pored novog dizajna, nova je i vozačka postava koju čine Danijel Rikardo i Žan Erik Verne. "STR7 je treći po redu bolid koji je kompletno dizajniran i sastavljen od strane ekipe Toro Roso," izjavio je šef tima Franc Tost. "Investirali smo zaista puno novca u infrastrukturu i nadam se dobrim rezultatima u predstojećoj sezoni."

12f1_str1.jpg

Pored standardnih poslova i prilagođavanja novim pravilima, inženjeri ekipe Toro Roso su dosta radili na poboljšanjju DRS sistema, kao i kočnica. Svoje prve krugove u STR7 bolidu će sutra izvesti Danijel Rikardo.

Sutra ujutru počinje i prvi zvaničan test za ovu sezonu. Pre testa ekipa Vilijams bi trebala da predstavi svoj bolid, čime bi ovaj prvi talas predstavljanja novih bolida bio i okončan. Ekipa Mercedes AMG je zakazala predstavljanje svog bolida za 21. Februar, dok ekipe Marusia i HRT još uvek nemaju potvrđene datume prezentacije svojih bolida za novu sezonu. 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstMercedes-Benz: Isporučeno vise od milion vozila A-Klase
Sledeći tekstSnimljen BMW M6 Convertible