Le Mans: Peta uzastopna pobeda za Tojotu

0
31
NAS SPONZOR

Ovogodišnje, 90-to izdanje trke 24 časa Le Mana je ponovo prošlo u znaku Tojote, koja je tokom celog trkačkog vikenda, a i tokom samih testova voženih nedelju dana pre trke, dominirala tempom. Finale GTE klase je proteklo u znaku tragedije Dženeral Motors tima koji je ostao bez obe Korvete, ali je svakako udes u kome je u završnoj fazi trke uništen vodeći C8.R automobil bio verovatno najdramatičniji momenat kompletne trke.

Ovogodišnje izdanje je apsolutno prošlo u znaku Tojota sportskog odeljenja koje je trku startovalo sa dva automoaila sa poizcija 1-2 i na tim pozicijama su posade i završile trku, u identičnom poretku. Dve GR010 posade su tokom 24 časa bile na vodećoj poziciji, ali su tehnički problemi sa posadom #7 omogućile njihovim timskim kolegama u #8 da naprave prednost od skoro jednog kruga koju je bilo nemoguće nedoknaditi u završici trke. Glikenhaus posade su vozile dosta bolje nego prošle godine i sa manje problema kako u trci, tako i u boksu, kao i po pitanju tehničkih problema. Francuski Alpin tim je imao čitav niz pehova i od samog starta trke nisu bili u konkurenciji ni za pobedničko postolje.

Brendon Hartli je zabeležio svoju treću, dok je Sebastien Buemi ubeležio svoju četvrtu pobedu na ovoj trci. Debitantski nastup u Tojota timu Rio Hirakava je obeležio pobedom čime je vrlo uspešno počeo svoju karijeru fabričkog vozača Gazu tima.

#38 JOTA (GBR) Oreca 07 – Gibson Roberto Gonzalez (MEX) Antonio Felix Da Costa (PRT) William Stevens (GBR)

U LMP2 klasi je nastupalo 27 posada, od čega je 10 bilo u Pro/Am. Očekivano, borba je bila između posada Junajted Motorsport, WRT, Jota i Penske posada. No, pehovi skoro svih posada u početkoj fazi trke su omogućili da Jota posade #38 i #28 odvezu izuzetno čistu i brzu trku, tako da je pobedu zabeležila posada #38 – Antonio Feliks Da Kosta, Vil Stivens i Reberto Rodrigez.

U GTE Pro klasi je nastupalo 7 posada, ali su posade Korvet Rejsing tima bile najveći favoriti imajući u vidu tempo koji su pokazali na testovima, treninzima i kvalifikacijama. Na žalost, ove posade su pratili brojni pehovi nakon čega su obe posade u nedelju ujutro odustale, a način na koji je posada #64 sa vodeće pozicije u klasi izbačena iz trke je posebno tužan momenat. Do pobede su u samom finišu trke došli vozači Porše tima #91 Đanmarija Bruni, Frederika Makoviecki i Lihard Litz. Ovime je završeno 12 godina dugo korišćenje GTE automobila, koji će od naredne godine biti zamenjeni isključivo amaterskim posadama u GT3 specifikaciji.

U GTE Am klasi pobeda je otišla u ruke TF Sport #33 posade sa Ben Kitingom, Markom Sorensenom i Henrikeom Čavesom. Britanski tim je uspešno odbio sve napade nekolicine Porše posada koje su u završnoj fazi trke imale pretenzije na pobedu i na taj način je Ben Kiting ponovo osvojio najviši stepenik pobedničkog podijuma nakon što je njegova pobeda iz 2019. poništena diskvalifikacijom.

Prethodni tekstBMW M3 Touring – rekord na Nirburgringu
Sledeći tekstF1: Verštapen izdržao pritisak i došao do pobede u Kanadi
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here