Novi Fiat Doblo i sa električnim pogonom

0
16
NAS SPONZOR

Fiat je predstavio osveženi Doblo za 2022. godinu, a glavna novost je da model dolazi i sa električnim pogonom. E-Doblo je treći potpuno električni kombi u seriji Fiat Professional posle E-Ducata i E-Scuda.

Osnova električnog Dobla je EMP2 platforma matičnog Stellantisa, koja se koristi i u modelima Peugeot e-Partner i Citroen e-Berlingo. Doblo je veoma sličan ovim modelima, a istu tehnologiju koriste i Opel Combo Toyota Proace City.

Kombi je opremljen električnim agregatom od 100kW i baterijom kapaciteta 50kWh, a maksimalni domet mu je 278km. Postoje tri režima vožnje: Normal, Eco i Power.

Fiat je saopštio da je E-Doblo dostupan sa modom za brzo punjenje, koji omogućava punjenje 80% baterije za 30 minuta na punjaču snage 100kW, što je identičan rezultat modelu Peugeot e-Partner. Moguće je koristiti struju iz baterije za napajanje aparata izvan vozila.

Tovarni prostor može da primi 800kg tereta u E-Doblu, odnosno 1.000kg u verzijama sa SUS motorima. Bez obzira na pogon, novi Doblo može se dobiti u specifikaciji kombi i kao petosed, sa kraćim ili dužim razmakom među osovinama. Tovarni prostor većeg modela ima zapreminu 4,4 kubna metra.

Kupci mogu da biraju između dva dizelska i jednog benzinskog motora. Dizelaši imaju zapreminu 1,5 litara i isporučuju 100KS i 130KS, a oba se kombinuju sa manuelnim menjačem ili osmostepenim automatikom. Benzinac zapremine 1,2 litra proizvodi 110KS.

Doblo je dobio novu bezbednosnu tehnologiju i sada su tu automatsko prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatsko kočenje, asistencija za vožnju unutar saobraćajne trake i sistem koji prati budnost vozača. Fiat je dodao i prikazivanje podataka na vetrobranu, zadnju kameru za parkiranje i senzore.

Ugrađen je i sistem za kontrolu prianjanja, koji pomaže vozaču na klizavim površinama, a tu je i asistencija za spuštanje niz nagib veći od 3%

Prethodni tekstFerrari se sprema za klasu hiperautomobila
Sledeći tekstBrabus 900 Crawler – G klasa za zabavu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here