Predstavljen električni Lotus Eletre

0
46
NAS SPONZOR

Lotus je posle višegodišnih priprema predstavio električni krosover Eletre. Prema objašnjenju britanskog proizvođača, naziv modela znači „povratak u život“ na nekim istočnoevropskim jezicima. Kompanija je osmislila Eletru kao tradicionalni sportski model sa upotrebljivošću krosovera.

Eletre koristi Lotusovu platformu za premijum modele. Kompanija je saopštila da postoje razlilčite specifikacije, a da u početnoj automobil ima 608KS sa po jednim agregatom na svakoj osovini. Ubrzanje od 0-100km/h traje manje od 3 sekunde, a maksimalna brzina je 260km/h.

Nije objavljen podatak o težini automobila, a saopšteno je da je kapacitet baterije 100kWh i da je procenjena autonomija 600km prema WLTP ciklusu. Eletra može da se puni snagom od 350kW, što znači da se za 20 minuta na punjaču dobije autonomija od 400km.

Krosover ima vazdušno ogibljenje sa aktivnim podešavanjem visine i tehnologijom upravljanja zadnjim točkovima, a tu su i šipke koje dodatno stabilizuju vozilo. U pogledu tehnologije, Eletre je opremljen sa četiri lidar senzora – dva na krovu, jednim iznad vetrobrana i jednim iznad zadnjeg stakla. U regionima gde je to dozvoljeno, automobil će koristiti kamere umesto bočnih retrovizora.

Lotus navodi da je novi model sposoban za autonomnu vožnju od početka do kraja vožnje. Ugrađena tehnologija može da se unapređuje softverskim paketima koji se dostavljaju preko interneta.

Umesto tradicionalnog panela sa instrumentima, područje ispred vozača je tanki pojas visine 30mm. Na suvozačkoj strani se prikazuju drugačiji podaci, poput izbora muzike. U centru je horizontalno orijentisani ekran dijagonale 15,1 inča sa svim neophodnim informacijama. U standardnu opremu spada i prikazivanje podataka na vetrobranu sa dodatnim elementima virtuelne realnosti.

Lotus Eletre će se proizvoditi u kineskom Vuhanu, a isporuke počinju 2023. godine. Prvi primerci stižu u Kinu i Evropu, a za sada nije objavljeno da li će biti isporuka u SAD.

Prethodni tekst2022 Mercedes-AMG C43
Sledeći tekstKia predstavila Niro Plus

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here