Intervju: Gabor Sagmajster

0
4398
NAS SPONZOR



NK: Marko, šta su tvoje dužnosti u okviru tima Sagmajster?

MK: Ja radim sve. Gabor vozi, a ja sve ostalo. Fotografije koje sam ti doneo su moje, ali to je samo jedan od poslova koje radim. Logistika, podrška, komunikacija sa našim mehaničarem zato što pričam nemački i sve drugo što može da zatreba.

NK: Vaše rute nisu iste kao i specijali. Koliko su te rute teške?

MK: Imamo svoje rute. Mi takođe odvozimo ceo Dakar sa trkačima, samo što krećemo iz bivaka posle takmičara, a treba da smo u sledećem pre nego što oni stignu da bi ih dočekali. Ima neki put, u stvari mnogo puta, kada je on (Gabor) stigao pre nas – on dobro prođe, a mi smo imali neki problem. Ali je najbitnije da smo tu, kad zatreba.

NK: Pored ostalog, ti si zvanično zadužen za "vezu" sa vašim nemačkim mehaničarem?

MK: Jeste. Ja sam veza. Ja sam i inače mehaničar za motocikle, ali tokom Dakara nemam pravo da pipnem motocikl kad je u servisnom parkištu. Za pristup motociklu, po pravilniku, su zadužena samo dva čoveka. Ja se staram da Kajzer Torsten potpuno razume šta je problem sa motociklom i tu pomaže moje znanje nemačkog.

NK. Sad kad smo kod motocikla. Sad su zapremine za sve sišle na 450ccm. Da li misliš da će ovime biti izbalansiran odnos snaga, pogotovu sada kada su sve prisutnije Yamahe, Aprilije i BMW.

GS: Hmmm… Aprilija je dobar motor inače. Dobro se pokazala na reliju prošle godine. Baš sam imao jednog vozača sa kojim sam imao sličan tempo pa smo tokom relija odvezli sigurno oko 1000km specijala zajedno. KTM je brži. Ima veću maksimalnu brzinu. Aprilija se čini bolja na kočenju, na ubrzanju, lakše se vozi po teškom terenu. Ali, KTM ima maksimalnu brzinu. Ja sam već tri relija završio na KTM-u i nisam uopšte razmišljao da promenim firmu. I dalje stojim iza izjave da je KTM broj jedan, a da su ostali samo tu da bi postojao izbor. Vrhunski vozači u enduru i moto krosu voze samo KTM.

Dodatno, KTM to veoma ozbiljno radi. Na Dakaru su tu dva KTM šlepera u kojima ima svih potrebnih rezervnih delova i to druge firme nemaju.

NK: Dakle, tvoj mehaničar može u svakom trenutku da ode u KTM i da kupi rezervni deo koji mu treba?

GS: Tako je. Kupuje se na karticu. Pre relija se uplati avans od 3000€ i moraš da imaš garanciju nekog zvaničnog KTM servisa/dilera. Ne mora čak da bude iz tvoje države, već može bilo koji. Kad se završi reli, račun za delove koje si kupio stiže, posle otprilike mesec dana, kod dilera koji je tvoj garant. Ti plaćaš kod njega i to je to. To je veoma dobra stvar zato što onda apsolutno ne razmišljaš o rezervnim delovima, pošto oni imaju na lageru sve do zadnjeg šrafa. Sve možeš da kupiš u sred pustinje. To je velika stvar.

Image


NK: Kakva je situacija po pitanju podrške mehaničara KTM? Da li u slučaju da tvoj mehaničar ne može da reši problem, možeš očekivati pomoć od mehaničara iz KTM-a?

GS: Apsolutno! Mehaničari se jako dobro znaju između sebe i oni su posebna grupa. Komin, Depreov i svi ostali mehaničari se druže, zajedno jedu i sve rade zajedno. Oni su baš posebna grupa koja se međusobno drži jako čvrsto. Često se desi da bude neki problem, recimo kada sam vozio Svetski Kup u Abu Dabiju – čim je bio problem, odmah je bilo tu pet mehaničara.

Image

 

MK: Evo da dodam. Pomoć je nesebična, ali i neoficijelna. To je forum odmah čim iskrsne neki problem. I svi znaju ko je specijalista za šta. Pogotovu sada kada su stigle nove mašine (450). Pošto je i za njih to novo, onda dođu pa pitaju šta je bio problem, kako da reše i tako.

GS: Jeste. Svaki motocikl ima svoju dušu. I što ih je više, onda lakše ustanove šta je problem.

NK: A čime se inače bavite? Znamo da je budžet za odlazak moto ekipe na Dakar 100.000€. Da li sponzori pokrivaju sve troškove?

MK: Ja sam i inače mehaničar. Radio sam ovde, ali i u Austriji.

GS: U proteklih nekoliko godina radim isključivo prodaju delova za motocikle. Što se tiče sponzora, ne pokrivaju celu sumu, ali ako bi svi platili na vreme, mogao bih da "izguram" ceo Dakar reli. Sada već imam solidan broj sponzora: Euro Petrol/Euro Gas, Grad Subotica, Skupština Vojvodine, Sekretarija za Omladinu i Sport u Novom Sadu, Ministarstvo za Omladinu i Sport Srboje.

Ja moram sve to da "guram", ali treba da znaš da bi došao u tu situaciju da možeš da tražiš sponzore je da si već dokazao da si sposoban, a rezultati stoje iza mene. Ja, konačno, predstavljam Srbiju kao državu.

Naravno, uvek mogu da pogrešim. Ja nikome ne garantujem rezultate na Dakaru, zato što je tu faktor sreće zaista bitan i ne možeš 100% garantovati rezultat bilo kome. Ja ću taj KTM da guram, da ga nosim, ako treba, ali…to je tehnički sport i tu nema garancija. Fizički sam potpuno spreman da ga nosim, da budemo jasni. Imam blizu 2m visine i 115kg i bukvalno bih ga nosio ako bi mi to pomoglo.

NK: Koliko ti fizička sprema i tvoji gabariti pomažu ili odmažu na takmičenju kao što je Dakar?

GS: Mnogo pomažu. Fizička sprema i moje predispozicije su jako bitne. Trebalo mi je malo da naučim kako da moje prednosti na pravi način iskoristim, ali su to definitivno prednosti. Druga stvar koja je još i bitnija je glava. Mentalno sam veoma snažan i znam da su moje fizičke sposobnosti velike. Ako padnem, možda neću ustati odmah, ali ću ustati i nastaviti. Ako sam mnogo umoran ili sam se mnogo udario, neću odmah ustati, ali za 2 minuta, ja nastavljam. Moraš stalno biti pozitivan, pogotovu u veoma teškim situacijama kakvim Dakar obiluje. Ako misliš da ne možeš daje, sačekaj. Možda sad ne može, ali će moći za 10 minuta, pola sata. Tu mnogi na Dakaru gube trku.

NK: Šta se dešava sa tvojom motokros karijerom?

GS: Motokros je meni sada isključivo trening. Vozim šampionat Srbije i drugi sam i pored toga što imam 40 godina. Trkam se sa klincima i sve ih "derem", da tako kažem. Imam jednog koji je brži, ali meni motokros sada služi samo da ostanem u vozačkoj kondiciji.

NK: KTM vozači pored učestvovanja na Svetskom Prvenstvu u endurans relijima, učestvuju i na lokalnim i revijalnim trkama, kao što je Ercberg Rodeo. Da li imaš planova za tako nešto?

Ja sam i dalje "krosista". Želeo bih da se potpuno prebacim na enduro, ali za to su potrebne dodatne finansije, tako da ja imam budžet za tu jednu trku. Prošle godine nas je odlazak na Abu Dabi reli koštao 10.000€ i za takvu sezonu nam je potrebno još mnogo finansija. Inače, na tom reliju smo završili kao sedmi, što je fantastičan rezultat. Ako bih imao priliku i finansije da odvezem ceo enduro reli šampionat, verujem da bih bio u deset najboljih, a to bi sigurno garantovalo i mnogo bolji rezultat na Dakaru gde bi verovatno ušao u prvih 30.

Image


NK: Videli smo da je Peterhansel veoma uspešno zamenio dva sa četiri točka. Koliko još misliš da voziš motocikl na Dakaru i da li planiraš da pređeš u kategoriju automobila, kada je Dakar u pitanju?

Imam sigurno još 5 godina, ali je pitanje koliko ću volje imati za tako nešto. U automobilu se apsolutno mogu videti u narednom periodu. Kako da ne. Imam preko 2 miliona kilometara iza sebe, tako da bih apsolutno prešao u automobilsku klasu. Tu bi mi, pre svega, bio potreban jedan dobar i iskusan navigator. Već sam razmišljao o tome, ali za automobilski nastup je potrebno mnogo više para i mi to ne bi smo mogli da izfinansiramo.

NK: Dakle, definitivno se vidiš za volanom automobila na Dakaru?

GS: Apsolutno. Kažem, samo je potreban veoma iskusan navigator da bih uopšte i razmišljao o tome. Čak sam pričao sa Miranom (Stanovnikom) i složili smo se da bi se lako prebacili za volan autombila.

NK: Kad smo kod Stanovnika, kakvi su odnosi između vas?

Odlični. Mi smo baš dobri drugari. On je brži od mene na Dakaru, ali sam ja bolji krosista. Za sada su stvarno fenomenalni odnosi, ali ja njemu još uvek nisam ozbiljan konkurent na Dakaru, pre svega zbog manjka iskustva na dinama. Ja imam samo par hiljada km na dinama, a on stotine. Ja radim na tome da ga stignem i na nekim brzincima uspevam da ga pobedim.

Image


NK: Sad si prešao na novu mašinu. Prošle godine niste uzeli 450 mašinu, pa je pitanje zašto? Da li postoje protekcije ili je spisak motora ograničen?

MK: KTM je 2010. proizveo ograničen broj motocikala, a ista je situacija i ove godine. Ove godine su proizveli tačno 63 komada i to je to. Cena je 29.900€ i svako može da ga naruči, ako ima novca za to.

Prošle godine su prvih 30 bili obavezni da imaju 450 mašine samo zato što fabrike nisu mogle da naprave dovoljno za sve. Motocikl je već u rukama našeg mehaničara Kaizer Torstena (Kaiser Thorsten), koji se brine za sve motocikle sa kojima smo išli na Dakar.

NK: Kad smo već kod motocikala, vidim da si došao Volkswagen Amarok-om. Da li voziš motocikle u javnom saobraćaju? Koji motor imaš?

GS: Imam ih nekoliko. Ukupno 12 ako računaš i trkačke. Imam Ducati 998.

MK: Taj Dukati nije davno pomeren 🙂

GS: Imam i R6, a tu su i svi KTM motocikli sa kojima sam završavao Dakar. Nisam prodao ni jedan.

NK: Cilj za ovogodišnji Dakar?

GS: Kao i uvek. Da ga završim, pre svega. Oko 40-tog mesta je rezultat koji očekujemo.

NK: Gabore, Marko. hvala na odvojenom vremenu za ovaj razgovor. Sve najbolje na Dakaru i nadamo se da će biti prilike još detaljnije da popričamo o motokrosu, enduro relijima, Dakaru i, uopšte, o motociklima.


Foto: Marko Kopunović

1
2
Prethodni tekstVerzija Alfa Romeo Giuletta od Maseratija
Sledeći tekstTop Gear nagrada za Kia Picanto i Kijinog dizajnera Petera Schreyera
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here