Peugeot 9X8 za 24 sata Le Mana

0
109
NAS SPONZOR

Peugeot se u junu vraća na trku 24 sata Le Mana sa novim hipermodelom 9X8, koji ima hibridni pogon od 670KS. Peugeot se poslednji put takmičio u Le Manu 2011. godine, a sada će učestvovati sa parom mašina u endurans kategoriji LMH (za hipermodele), gde će mu protivnik biti Toyota GR010 Hybrid.

Prema novim pravilima za LMH klasu, ključni delovi karoserije su strogo kontorlisani, a snaga je ograničena na 670KS. Uprkos tome, proizvođači imaju određenu slobodu u pogledu dizajna i tehnologije.

Tehnički šef Peugeot Sporta Olivije Žansoni rekao je da su nova LMH pravila omogućila njegovom timu „slobodu da bude inventivan, inovativan i da istražuje nove načine za optimizaciju performansi automobila, posebno u segmentu aerodinamike“.

Zadnje krilo je do sada bilo jedan od ključnih aerodinamičkih elemenata za generisanje vertikalne potisne sile, ali u Peugeot Sportu sada kažu da visoka aerodinamička efikasnost omogućava modelu 9X8 da ide bez njega.

Žansoni je rekao da regulacije preciziraju da može postojati samo jedan podesivi aerodinamički element, ali da nije naglašeno da je to zadnje krilo i da Peugeotovi proračuni i simulacije pokazuju da su visoke performanse moguće bez tog elementa. On nije rekao koji je element 9X8 podesiv umesto zadnjeg krila.

Peugot je saopštio da je pažnja posvećena i dizajnu enterijera, koji je isnpirisan i-Cockpit izgledom iz putničkih modela. Direktor odeljenja za dizajn Matijas Hosan rekao je da je prilikom rada na 9X8 odlučeno da automobil bude prepoznatljiv kao Peugeot na snimcima iz kabine tokom trke.

 

Prethodni tekstTesla će blokirati igrice u vožnji
Sledeći tekstNovi motor za BMW Seriju 2

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here