Mercedes Benz SCG predstavio Econic kamion

0
3061
Image

 

Ispred restorana Kalemegdanska Terasa" danas, 15.11, je predstavljen Mercedes Econic kamion, koji će omogućiti ekonomičnije, lakše i uz minimalne štetne emisije prenošenje tereta kroz uske ulice urbanih zona.


Ekološko vozilo Mercedes Econic 2628 MB GL je prisutnim novinarima predstavio Duško Mićić, zadužen za prodaju Mercedes kamionskog programa. Za potrebe prezentacije, izloženo vozilo je imalo nadgradnju pogodnu za komunalna preduzeća, odnosno nadgradnju za odvoz smeća.

Image

Image

Image

 

Econic modeli se odlikuju izuzetno ekonomičnim pogonskim agregatima koji koriste dizel ili gas kao pogonsko gorivo. Za pogon ovog kamiona, bez obzira da li je u pitanju varijanta sa dve, tri ili četiri osovine, koriste se redni šestocilindrični agregati. Mercedes nudi tri BlueTec dizel varijante, sve sa radnom zapreminom od 7,2 litara – 175, 210 ili 240kW. Pogonski agregat sa oznakom NGT koristi gas kao pogonsko gorivo, a 6,9 litarski agregat proizvodi 205kW. Svi motori zadovoljavaju EEV ekološke normative, koji su strožiji nego aktuelna Euro 5 norma.

Image

 

Model NGT se posebno ističe veoma niskim štetnim emisijama, ali i značajno tišim radom, što omogućava prilaz pojedinim delovima grada gde su stroge restrikcije po pitanju štetnih emisija i/ili buke.

Image

 

Model Econic se proizvodi od 1998. godine, a Mercedes svake godine isporuči 1000 ovih modela. Ono što je posebno istaknuto je da sve komponente na ovom modelu su zapravo „pozajmljene" iz Axor i Actros programa, što znači da je cena održavanja zadržana na niskom nivou, kao i da je servisiranje moguće u velikom broju ovlašćenih Mercedes kamoniskih servisnih centara. Mercedes Econic se proizvodi u najvećoj kamionskoj fabrici na svetu, u gradu Wörth (Vert), gde se dnevno proizvodi 300-400 kamiona dnevno.

Image
 

Econic se nudi u dve varijante kabine – visoka (2,85m) i niska (2,4m), a kao što smo već naveli moguće je poručiti varijante sa dve, tri (6×2 i 6×4), četiri (8×4) osovine. Nosivost je od 18t, 26t i 32t respektivno. Dodatno, Econic je moguće poručiti i kao tegljač.

Image

Image

 

Econic se odlikuje niskopodnim kabinama sa 62cm širokim preklopnim vratima što značajno olakšava ulazak i izlazak putnika, a u visokoj kabini je moguće nesmetano stajanje za putnike visine do 190cm. Veliki stakleni vetrobran u kombinaciji sa širokougaonim retrovizorima i opcionom kamerom na zadnjem delu vozila omogućava lako manevrisanje u veoma skučenim prostorima. Čak i sa visokom kabinom, maksimalna visina kamiona ne prelazi 3m što ga čini izuzetno pogodnim za hitne službe (vatrogasci).

Image
 

Econic se isporučuje sa potpuno vazdušnim ogibljenjem i automatskim šestostepenim menjačem, što značajno olakšava rad vozača. Hidraulika obezbeđuje podizanje/spuštanje vozila kako bi se lakše prišlo željenoj lokaciji.

Image Image

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here