Opel platio 64,8 miliona EUR zbog dizelskih emisija

0
40
NAS SPONZOR

Opel je pristao da plati kaznu od 64,8 miliona EUR je prodavao automobile sa dizelskim motorima čije su emisije bile veće nego što je prijavljeno nemačkom saobraćajnom regulatoru.

Kancelarija javnog tužilaštva u Frankfurtu izrekla je ovu kaznu nakon što je istragom utvrđeno da je nekoliko Opelovih dizelskih modela emitovalo znatno veće nivoe polutanata nego što je prijavljeno Federalnoj upravi za motorni saobraćaj.

Opel je potvrdio nemačkoj novinskoj agenciji DPA da je kazna plaćena.

Portparol kompanije rekao je da su vlasti zatvorile istragu protiv Opela u februaru “zbog kršenja obaveza iz dokumentacije” u vezi sa odobravanjem dizelskih modela.

Opel je napomenuo u saopštenju da izricanje kazne ne podrazumeva bilo kakve optužbe o svesnom aktu ili krivičnom delu, naročito ne o prevari ili zaključak o prisustvu uređaja za manipulisanje emisijama. Kompanija je ponovila da svi njeni modeli ispunajvaju zakonske norme u svakom trenutku.

Opel je obavesto nemačkiu istražnju komisiju 2016. godine da je minivan Zafira imao softver koji je isključivao sisteme za regulaciju izduvnog sistema pri određenoj brzini i pritisku vazduha da bi se zaštitio motor.

Federalna uprava za motorni saobraćaj proglasila je 2018. godine obavezni opoziv Opelovih modela koji emituju znatno više polutanata na putu. Opel je reagovao modifikovanjem softvera.

Prethodni tekstLexus najavio novi LX
Sledeći tekstTužba protiv BMW-a i Daimlera u Nemačkoj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here