Evropsko tržište ponovo u padu

0
31
NAS SPONZOR

Prodaja novih automobila u Evropi ponovo je u silaznoj putanji, a posle nekoliko meseci oporavka isporuke više nisu ni na nivou prošlogodišnjih depresivnih rezultata koji su bili posledica pandemije korona virusa.

Broj registracija novih automobila u avgustu je umanjen za 18%, a u julu za 24% u odnosu na iste mesece prošle godine, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA.

Proizvodnja automobila otežana je globalnom nestašicom mikročipova, a rukovodioci Volkswagen grupe, Daimlera i BMW grupe upozorili su da bi kriza mogla da zađe duboko u sledeću godinu.

Nedovoljan broj automobila na lagerima doveo je do poskupljenja četvorotočkaša, a proizvođači su počeli da usmeravaju ograničeni broj poluprovodnika koji im je na raspolaganju na modele koji im donose najveću zaradu, pošto je broj vozila koja mogu da završe ograničen.

Tržišni analitičari napominju da je svaki eventulani oporavak potražnje za novim automobilima usled poboljšanja ekonomske situacije u ovom trenutku onemogućen nestašicom mikročipova.

Jul i avgust su bili najgori meseci u Evropi za automobilsku industriju od okončanja ekonomske krize u evrozoni 2013. godine.

Prethodni tekstHyundai najavio veliki električni krosover
Sledeći tekstNovi Nissan GT-R samo u Japanu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here