Sono Sion koristi i solarnu energiju

0
22
NAS SPONZOR

Nemačka kompanija Sono Motors približava se cilju da na tržištu predstavi svoj prvi električni automobil, koji će biti specifičan po tome što za pogon korisi i energiju Sunca zahvaljujući solarnim panelima u karoseriji.

Premijera kompaktnog modela Sion planirana je za početak 2023. godine. Kompanija iz Minhena osnovana je pre pet godina, a ovi Bavarci se nadaju da će ovim modelom rešiti dva osnovna problema sa električnim vozilima – visoku cenu i ograničen broj mesta za punjenje baterija.

Početna cena Siona na domaćem tržištu biće samo 25.500 EUR zahvaljujući jednostavnom dizajnu, upotrebi standardizovanih komponenti i pojednostavljenom dizajniranju čitavog automobila. Automobil je dugačak 4,47 metara, biće dostupan samo u crnoj boji, a u njemu ima mesta za pet ljudi i 650 litara prtljaga.

Blizu 250 solarnih ćelija ugrađeno je u plastičnu karoseriju, a Sono Motors je izračunao da čak i po blagim vremenskim uslovima one mogu da sakupe energiju za dodatnih 16 kilometara vožnje na dan. U idealnim uslovima, kda je dan sunčan, solarne ćelije produžavaju autonomiju za 35km dnevno, odnosno 12.740km godišnje.

Pogonski agregat isporučuje163KS, maksimalna brzina je 140km/h, a baterija je kapaciteta 54kW, što je dovoljno za autonomiju od 305km. Baterija može da se napuni za 35 minuta.

Prethodni tekstBMW: Specijalne edicije X5, X6 i X7
Sledeći tekst2022 Opel Astra

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here