Aston Martin Valkyrie AMR Pro

0
55
NAS SPONZOR

Isporuke Aston Marinovog hipermodela Valkyrie tek počinju do kraja godine, ali je kompanija već predstavila ekstremnu AMR pro verziju, koja je napravljena za vožnju samo na stazama.

Automobil je najavljen konceptom na Sajmu automobila u Ženevi, a sada imamo proizvodnu verziju. Aston Martin tvrdi da je automobl brži na stazi Le Man od modela iz klase hiperautomobila i da je blizu prototipova iz nekadašnje LMP1 kategorije.

Iskorišten je originalni dizajn za Valkyrie Le Man hiperautomobil program, koji je Aston Martin ugasio 2020. godine da bi se fokusirao na Formulu 1.  Originalni dizajn je deo Adrijana Njuija, šefa aerodinamike u Red Bull timu.

Valkyrie AMR Pro se značajno razlikuje od Valkyirie za obične puteve. Ima jedinstvenu šasiju čiji je međuosovinski razmak produžen za 38cm, šira je za 9,6cm napred i za 11,5cm nazad.

Tu je nova karoserija, a svi paneli su optimizovani za povećanje vertikalne sile, dodata su znatno veća krila napred i nazad i drugačije je podešen sistem koji kontroliše arodinamiku da bio prilogođen stazi.

Automobil je znatno olakšan, pošto su izbačeni klima uređaj i multimedijalni sistem, a neki standarndi elementi zamenjeni su lakšim, trkačkim komponentama, poput sportskih kadica koje ne mogu da se podešavaju i izduvnog sistema sa minimalnim prigušenjem buke.

Uklonjeni su i hibridni elementi pogona, pa snagu isporučuje samo Cosworthov 6,5 litarski V12 motor, koji proizvodi oko 1000KS. Testovi i dalje traju, pa detaljne performanse još nisu objavljene. Kompanija najavljuje, uz referencu na krug na Le Manu, i silu od 3G u krivinama. U obavljanju testova pomažu i vozači Aston Martin F1 tima Sebastijan Fetel i Lens Strol.

 

Prethodni tekstPorsche oborio rekord Nirburgringa za serijske modele
Sledeći tekstBugatti i Rimac spojeni sa sedištem u Zagrebu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here