Preminuo predsednik Fiat grupe Umberto Agnelli

0
7685

petak, 28.5.2004
UMBERTO AGNELLI, predsednik Fiata, preminuo je u 69. godini života u svojoj kući blizu Torina. Umberto je pre petnaest meseci, nakon smrti brata Giovannija, nasledio funkciju predsednika Fiat grupe, inače najvećeg italijanskog proizvođača automobila.

Fiat je osnovao njihov deda još 1899. godine, a danas porodica Agnelli ima 30-postotno učešće u fabrici. Umberto je na nagovor porodice odlučio po svaku cenu anulirati velike gubitke i sačuvati Fiat u životu. Kompanija je neprofitna još od 2001. godine, pa je pretilo njeno zatvaranje što bi rezultiralo gubitkom posla za više od 160.000 radnika.

“Umberto Agnelli je imao pozitivan uticaj na firmu dok je bila u nezavidnoj situaciji. On i njegov brat su bili jedini članovi porodice koji su poznavali fabriku u dušu. Njihov odlazak je velik gubitak”-rekao je Claudio Morsenchio, Fiatov veliki dioničar. Preminuli Umberto nije bio prisutan 11. maja na poslednjem sastanku deoničara zbog poodmaklog stadijuma bolesti.

Poslednjih mesec dana funkciju je obavljao iz kuće putem videofona. Upravo na tom sastanku je objavljen gubitak Fiata od 152 miliona eura u prva tri meseca ove godine, što je dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine.

Umberto je 1959. diplomirao pravo na univerzitetu u Torinu, a od 1968. godine je prisutan u Fiatu. Sutra će biti organizirano javno bdenje u Fiatovom muzeju u Torinu, dok će pogrebu prisustvovati samo uža porodica i prijatelji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here