Honda je ponovo profitabilna

0
79
NAS SPONZOR

Honda je u neto iznosu ponovo profitabilna i objavila je podatak o neto prihodu od 1,94 milijarde EUR, dok je u istom periodu od januara do marta zabeležila neto gubitak od 267,7 miliona dolara.

Prihod je povećan za 4,8% u ovom kvartalu, a globalna prodaja je porasla za 14%, na 1,12 miliona vozila. Prodaja u Severnoj Americi oslabila je za 10%, ali je povećana u Kini, a na nivou čitave Azije uvećana je za čak 70% u ovom periodu, odnosno na 506.000 vozila.

Kada je reč o globalnoj nestašici mikroprekidača, Honda je saopštila da je u proizvodnji izgubila oko 100.000 vozila u upravo završenoj fiskalnoj godini. Japanska kompanija očekuje dodatni gubitak u proizvodnji u periodu od aprila do septembra, ali da će od jeseni početi da to nadoknađuje.

Honda očekuje da će prodaja automobila na jesen početi da raste u čitavom svetu i da će na godišnjem nivou ova kompanija uvećati prodaju za 5 miliona vozila, odnosno 10%, delom zahavljujući prodaji lakih pikap vozila u SAD i premijeri redizajniranog Civica.

Viši upravni direktor Kohei Takeuči saopštio je da će Honda uložiti rekordnih 7,62 milijardi dolara u istraživanja i razvoj . Ovim novcem delom će biti finansirana stategija potpune obustave prodaje modela sa SUS motorima do 2040. godine. Honda će od te godine u ponudi širom sveta imati samo potpuno električne modele ili vozila koja za pogon koriste gorivne ćelije.

Prethodni tekstAlpine A110 Legende GT
Sledeći tekstVolkswagen: Autonomni mikrobus do 2025.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here