FIA WEC: Toyota GR010 nastavlja pobedničkim tempom

0
222
TOYOTA GAZOO Racing. World Endurance Championship. 6 Hours of Spa. 29th April to 1st May 2021 Spa Francorchamps Circuit, Spa, Belgium Brendon Hartley (NZL) Sebastien Buemi (SUI) and Kazuki Nakajima (JPN) celebrate their win.
NAS SPONZOR

Nova sezona FIA WEC šampionata je vožena na stazi Spa Francorchamps proteklog vikenda. Sezona 2021 je ujedno i debitantska za potpuno novu, top, klasu prototipova – Hypercar. Nova klasa je uticala na usporenje LMP2 prototipova koji su, uprkos primetnom umanjenju snage i primetno blizu performansi najsnažnije klase, tako da je bilo dosta zanimljivog trkanja kako unutar klasa, ali i među klasama.

U Hypercar klasi Toyota GR010 je konačno, na kvalifikacijama, pokazala pravi tempo uspevši da nadmaši LMP2 posade koje su tokom cele nedelje koja je prethodila trci beležili ista ili brža vremena od novih Hypercar prototipova.

TOYOTA GAZOO Racing.

Vremenski uslovi u Ardenima su ovog puta bili blagonakloni, tako da su posade imale na raspolaganju prilično dobre vremenske uslove, mada sa nešto nižim temperaturama tokom kvalifikacija sve Porsche GTE Am posade imale velike udese (srećom bez povreda vozača) usled čega je jedna od posada, Project 1, nije nastupila na trci.

Toyota GR010 posade su tokom 6 časova uglavnom bile na vodećoj poziciji, uprkos greškama koje su bile prisutne kod velikog broja posada, u svim klasama. Posada #8 je zabeležila pobedu, dok je Alpine #36 bio u prilično dobroj poziciji tokom većeg dela trke. Toyota #7 je imala primetno više pehova, tako da su trku završili kao trećeplasirani.

U LMP2 klasi su dominirali aktuelni šampioni, vozači posade #22 United Autosport, koji su nastavili u tempu sezone 2020. Dve posade britanskog tima Jota su zazele pozicije dva i tri.

U GTE Pro klasi pobedu i apsolutnu dominaciju je demonstrirao Kevin Estre koji je pored pobede postavio novi rekord staze u klasi. Njegov novi partner, Nil Jani, je posle dugo vremena u prototipovima sada za volanom GT automobila tako da je njegova minutaža bila nešto manja, ali podjednako zaslužna za pobedu. Ferrari posade su osvojile pozicije dva i tri. Druga Porsche posada je imala manji incident sa Toyota prototipom što ih je koštalo dosta vremena, tako da je četvrto mesto u klasi osvojila Corvette Racing posada Gavin/Garsija.

U GTE Am klasi pobedu je zabeležila AF Corse #83 F488 posada, dok je #33 TF Sport Aston Martin zauzeo drugu poziciju. Treće mesto je osvojila italijanska ekipa #47 Cetilar u F488.

Prethodni tekstToyota Relax garancija – do 10 godina bezbrižnosti
Sledeći tekst2021 Cupra Leon karavan
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here