Nova Škoda Fabia – najveća u segmentu

0
410
NAS SPONZOR

Škoda je predstavila četvrtu generaciju Fabije kao najprostraniji model u supermini segmentu zahvaljujući povećanju svih dimenzija u odnosu na prethodnika. Fabia je prešla na platformu MQB-A0, koju koriste i drugi modeli iz Volkswagen grupacije – Audi A1 Sportback, SEAT Ibiza i Volkswagen Polo.

Savremena platforma omogućila je značajno unapređenje komfora i poboljšanje bezbednosnih sistema, kao i ugradnju tehnologija koje pomažu vozaču. Naravno, tu je i serija modernih i efikasnih motora.

Nova Fabia je dugačka 4108mm i široka 1780mm, što znači da je za 111mm duža i 48mm šira nego do sada. Razmak među osovinama povećan je na 2470mm sa 2564mm, što se odrazilo na povećanje prostora u kabini, naročito na zadnjim sedištima, a prtljažnik je dobio 50 litara i sada ima zapreminu od 380 litara, što je najviše u segmentu.

Glavni dizajner Oliver Stefani izjavio je da je nova Fabija znatno dinamičnija i zrelija nego do sada, ali da svesno nije promenjena njena suština. „Ona je funkcionalna i praktična kao svakodnevni saputnik“, rekao je Stefani. Aerodinamički koeficijent smanjen je sa 0,32 na samo 0,28, a Škoda napominje da je i ovo rekord za supermini automobile. Ovo donosi uštedu do 0,2 litre goriva na 100km pri konstantnoj brzini od 120km/h, odnosno 5g CO2 po kilometru.

Unutrašnjost je potpuno izmenjena i približena većoj Octaviji, uključujući elemente komfora kakvi se obično sreću u automobilima više klase. Postoje tri nivoa trima, a u najvišem je centralna konzola presvučena tkaninom sa šavovima kontrastne boje. Svi modeli imaju nove okrugle ventilacione otvore i a multifunkcionalni upravljač, ambijentalno LED osvetljenje i dvozonski klima uređaj su na listi dodatne opreme.

Najveća novost je novi ekran za multimedijalne sadržaje koji može da prikazuje podatke internet radija, informacije o saobraćaju u realnom vremenu, a putnici mogu da dobiju Wi-Fi hotspot za svoje mobilne uređaje zahvaljujući integrisanoj SIM kartici. Premijera za Fabiju su bežično povezivanje telefona, kontrole pokretima i asistentkinja Laure, koja prima glasovne komande. Ekrani mogu imati dijagonalu od 6,2, 8,2 i 9 inča u kombinaciji sa DAB radiom, internet servisima, sistemom eCall koji poziva pomoć u slučaju sudara i tehnologijom pristupa vozilu sa daljine.

Opciono može da se dobije i instrument tabla dijagonale 10,25 inča sa još nekim novostima za ovaj model, poput grejanja brisača i grejanja upravljača.

Svi novi motori su benzinski i ispunjavaju Euro 6d standard. Početni je 1.0 MPI u verzijama od 65KS i 80KS, a ovde je moguć samo petostepeni manuelni menjač. Ove verzije Fabije ubrzavaju do 100km/h za 15,1 i 15,5 sekundi, troše 5,1l goriva na 100km i emituju 116 do 131g/km CO2.

Sledeći je 1.0 TSI Evo turbo u kombinaciji sa petostepenim ili šestostepenim manuelnim menjačem, ali i DSG automatikom sa sedam stepena prenosa. Najsnažnija varijanta od 110KS pokreće Fabiju od 0-100km/h za 9,5 sekundi, dok je potrošnja blizu 1.0 MPI agregata.

Top ponuda je 1,5 litarski turbo četvorocilindraš koji proizvodi 150KS, sa kojim Fabija ubrzava do 100km/h za 7,9 sekundi, troši 5,6l goriva na 100km i emituje od 128 do 142g/km CO2. Nije najavjena vRS verzija.

Prethodni tekstLand Rover Defender Works V8 stiže sa Goodyear pneumaticima
Sledeći tekstOMV donirao tehničke uređaje deci iz SOS Dečijeg sela u Kraljevu