Nova Toyota GR86

0
43

Toyota je predstavila novi GR86, sportski model sa pogonom na zadnjim točkovima koji nasleđuje GT86, a u Evropu stiže krajem 2021. ili početkom 2022. godine.

Poput GT86 i GR86 je rezultat saradnje sa Subaruom, čija je verzija BRZ prikazana prošle godine. Oba modela ponovo dele platformu i modele. Toyota je saopštila da se angažovala u prijateljskom rivalstvu sa Subaruom da bi bila razvijena dva sportska automobila koja pružaju različit osećaj u vožnji.

GR86 koristi 2,4 litarski atmosferski redni bokser motor sa četiri cilindra umesto stare dvolitarske jedinice. Specifikacije za evropsko tržište nisu potvrđene, ali je poznato da japanska verzija ima 235KS i 250Nm i da crveno polje obrtomera počinje na 7400 obrtaja. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 6,3 sekundi, što je za 1,1 sekundu brže od starog modela.

Novi motor je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem u standarndom paketu, a opciono će u ponudi biti šestostepena automatska transmisija. U oba slučaja snaga se šalje na prednje točkove preko diferencijala ograničenog proklizavanja.

GR86 je zasnovan na istoj platformi kao i GT86, ali je šasija unapređena jačim panelima i tehnikama za snažnije spajanje da bi se povećala krutost i oštrina upravljanja. Torziona krutost je veća za 50%, a masa automobila je 1270kg.

GR oznaka potiče od imena Toyotinog odelenja Gazoo Racing, koje je pomoglo  u razvoju GR Supre i GR Yarisa, pa nije iznenađenje što su učestvovali i u stvaranju ovog modela. GR86 je zadržao iste proporcije kao prethodni model, ali je dizajn promenjen i u suštini pojednostavljen. Kao i kod Subarua BRZ, poklopac motora, prednji blatobrani i krov su napravljeni od laganog aluminijuma.

Kabina ima kompaktnu konfiguraciju sa 2+2 sedišta i mnogo više tehnologije, uključujući sedmoinčnu digitalnu instrument tablu i osmoinčni ekran za multimedijalne sadržaje, uz redizajniranu centralnu konzolu i prednji panel.

Verzije sa automatskim menjačem imaće Subaruovu tehnologiju EyeSight koja pomaže vozaču uz pomoć kamere usmerene napred. Ovaj sistem pruža podršku u slučaju opasnosti od sudara i može da inicira manevar za izbegavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here