Tržište: Dvocifren pad prodaje u februaru

0
34

Veliki pad prodaje automobila zabeležen je u februaru na svim velikim evropskim tržištima, a prednjači Velika Britanija, koja je zabeležila 36% manje registracija novih automobila nego pre godinu dana.

Prodajni saloni i dalje su zatvoreni zbog restriktivnih mera koje se preduzimaju povodom pandemije korona virusa, pa je ovo bio najlošiji februar za prodaju automobila na Ostrvu još od 1959. godine. Prema podacima Udruženja proizvođača i prodavaca automobila, prošlog meseca je prodato 51.312 automobila.

Prodavci su u Nemačkoj imali najgori februar od 2007. godine i prodali su 19% manje automobila nego u februaru prošle godine. Zanimljivo je da su neke marke ostvarila značajan napredak uprkos padu ukupnog tržišta. Tesla je povećao prodaju za 180%, Land Rover za 23%, a MINI za 19%.

Najveći pad zabeležili su Dačija za 51%, Ford za 40%, Kia za 31%, Mercedes-Benz za 28% i Hyundai za 24%. Registracije novih Volkswagenovih automobila opale su za 9,7%.

U Španiji je prodaja novih automobila oslabila za 38%, na 58.279 vozila, nakon pada za 52% u januaru. Pored restriktivnih mera, ovako lošem rezultatu doprinela je i činjenica da je okončan Vladin program subvencionisane prodaje novih vozila u zamenu za stara i povećanje poreza za modele koji emituju više od 120g/km CO2 od 1. januara.

Italijansko tržište novih automobila oslabilo je u februaru za 12%, na 142,998 prodatih primeraka. U ovoj zemlji je zabeležen rast prodaje među privatnim kupcima, ali i značajno smanjenje prodaje među kompanijama koje se bave iznajmljivanjem automobila.

Ovo je bio najgori februar u Italiji za prodaju automobila u poslednjih šest godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here