Prvi utisci: KIA Sportage 1.7 CRDi

0
2430
sportage_1.jpg

Popularnost SUV kategorije automobila, i to u svim mogućim varijantama, bukvalno obavezuje svakog proizvođača da u svojoj ponudi ima modele čije se karakteristike bar u nekoj meri poklapaju sa osnovnom SUV definicijom

Visoki položaj u vožnji, osećaj sigurnosti masivnog vozila, imidž i dizajn su primarne karakteristike o kojima brine većina kupaca, dok sve ostalo i nije toliko bitno. Uticaj zvezde „prelaznog roka“ od pre pet godina Peter-a Schreyer-a, se vidi i na novom Sportage-u koji izgleda veoma atraktivno, posebno od napred.

Međutim, ispod velikih dimenzija i atraktivnog izgleda nalazi se „običan“ automobil. Model koji smo imali na testu poseduje pogon samo na prednjoj osovini, zajedno sa 1.7 CDRi motorom koji proizvodi 116 KS.

 

sportage_2.jpg

 

U nekom „normalnom“ automobilu kada su u pitanju dimenzije, ovaj motor bi vozaču pružao sasvim korektne performanse, ali kad se on smesti u karoseriju koja ima tonu i po, jasno je da su performanse skromne. Deklarisano ubrzanje do 100 km/h je 12s, ali je to u realnosti oko 14. Ali gde nema performansi, ima ekonomičnosti.

Tako 1.7 CRDi prosečno troši oko 6 litara (deklarisano 5,3), što je sasvim razumna potrošnja goriva za automobile dimenzija i težine koju ima Sportage. Zahvaljujući dobrom prenosnim odnosima, u šestoj brzini na 1.500 obrtaja pri brzini od 80 km/h se može potrošnja spustiti i ispod 4 litra, što je veoma dobar rezultat. Gradska vožnja prirodno „popije“ najviše, oko 7 litara, dok vožnja na autoputu pri brzini od 120 km/h zahteva 6,5 litara evro dizela. Logično, zbog činjenice da je u pitanju „običan“ automobil, novi Sportage sa tako i vozi.

„Držanje“ na putu je sasvim solidno, naročito za dimenzije. Kada se malo naviknete i proverite šta sve može i kako funkcioniše, Sportage omogućava veoma prijatno vozačko iskustvo. Udobnost, naročito po našim „Fukušima“ putevima, zaslužuje dosta visoku ocenu. Sportage stvarno veoma dobro upija sve rupe i neravnine, što se naročito oseća kada se malo izađe sa glavnih na neki od sporednih puteva. Klirens od 17 cm dozvoljava i da se malo siđe sa asfalta, a kada je suvo, Sportage su tu veoma dobro snalazi.

 

sportage_4.jpg

 

Interesantno, model koji smo imali na testu poseduje jednu veoma „off road“ funkciju, a reč je automatskom modu za spuštanje sa većih strmina. Pored ovog detalja, model na testu je bio veoma dobro opskrbljen dodatnom opremom. Stop/Start dugme i pokretanje vozila bez ključa, grejači sedišta, parking senzori sa kamerom za vožnju u nazad, retrovizor sa integrisanim LCD ekranom i opcijom automatskog zatamnjivanja, Xenon svetla, meglenke, LED dnevna svetla, automatska klima, tempomat, bluetooth konekcija za telefon, 17“ alu felne i još mnogo toga. Da, tu je i elegantni panorama krov. Kada ovako velikom spisku opreme dodamo i dobar dizajn enterijera, uz pristojno kvalitetne materijale i završnu obradu, Sportage predstavlja sasvim lepo okruženje.

 

sportage_5.jpg

 

Ipak, oni koji su tačno zacrtali „SUV“, onda Sportage predstavlja zanimljivu alternativu već etabliranim modelima, nudeći uglavnom karakteristike „običnog“ automobila u SUV pakovanju. Kada je KIA u pitanju, nikako ne treba zaboraviti garanciju od 7 godina ili 150.000 km (bez ograničenja kilometraže u prve tri godine).

Za više fotografija, pogledajte našu galeriju fotografija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here